O rată anualizată a inflației de 5,2% nu a mai fost consemnată din luna aprilie a anului 2013.
Potrivit INS, rata medie a inflației în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – aprilie 2018) față de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – aprilie 2017), calculată pe baza IPC, a fost de 2,8%.
Determinată pe baza IAPC, rata medie a fost, în aprilie, de 4,3%.
Creșterile anualizate de prețuri au fost, în aprilie, de 4% la mărfurile alimentare, de 7,2% la mărfuri nealimentare și de 2,8% la servicii.
Banca Națională a României (BNR) a majorat ușor, de la 3,5% la 3,6% prognoza de inflație pentru luna decembrie 2018, menținând-o la 3% pe cea pentru decembrie 2019. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că majorarea salariilor este inevitabilă, dar se va reflecta în prețuri.
„Nu cred că cineva mai poate opri creșterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Națională nu se împotrivește creșterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenție și iar atenție. Cum vreți să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupția în spitale, dacă nu prin creșteri de salarii? Dar trebuie să fim atenți, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piața muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în prețuri”, a spus marți, Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației pe trimestrul I 2018.
În ediția anterioară a Raportului, prognoza de inflație pentru decembrie 2018 era de 3,5%, cu un vârf de 5% în trimestrul II; în actuala ediție, prognoza pentru decembrie este de 3,6%, cu oscilații în jurul valorii de 5% în trimestrele II și III, urmată de o temperare în trimestrul IV.