Tinerii absolvenți de facultate sunt ieftini, dar devin greu productivi pentru că nu au experiență practică. Cei care au experiență de muncă și au peste 40 – 45 de ani sunt costisitori, se adapteazăgreu schimbărilor și expertiza le permite să fie mai ușor de „vânat„ pe piața muncii de cătrecompetitori, deci prezintă un grad de risc mai mare. Fără să vrea, aceste categorii ale populației audevenit „respinșii„ pieței muncii. Cum s-a ajuns în această situație?
Click pentru infograficul complet
Zona „sigură” pentru companiile care au făcut noi angajări în ultimii ani pare a fi populația cu vârsta cuprinsă între 26 și 45 de ani, iar această ipoteză a specialiștilor din domeniul resurselor umane poate fi dovedită și statistic, scrie Business Magazin.
Peste 3,3 milioane de contracte active de muncă dintr-un total de 5,6 milioane de contracte din toată țara sunt încheiate cu angajați care au vârsta cuprinsă între 26 și 45 de ani, potrivit datelor extrase la finele lunii trecute de Inspecția Muncii din Revisal, aplicația componentă a sistemului ReGES (Registrul General de Evidență a Salariaților).
O mare parte dintre acești angajați au intrat pe piața muncii în anii de boom economic, când marile companii făceau mii de angajări în fiecare an, iar aceștia migrau ușor de la o companie la alta pentru un plus de 20 – 30% la salariu, pentru că aveau oportunități destule.