INFOGRAFICUL care arată motivul pentru care românii pleacă la schi în Austria și Bulgaria
Românii practică în număr mare sporturile de iarnă, dar nu în țară. Preferă să meargă la schi, după buget, în Austria sau în Bulgaria. Motivele sunt simple: pârtiile străinilor sunt mai bine întreținute, folosind sute de tunuri pentru zăpadă artificială, au instalații nocturne performante, primesc în pachetele de cazare și ski-pass-uri pentru întreaga perioadă a șederii, tarifele sunt, de multe ori, mai mici la instalațiile de transport pe cablu, iar domeniile schiabile au dimensiuni impresionante comparabil cu cele din țara noastră.
La austrieci, aproape fiecare stațiune montană are câteva sute de kilometri de pârtii. În Innsbruck, „mall-ul alpin” al Austriei, se schiază până la 3.000 de metri altitudine pe pârtii cu o lungime totală de 300 de kilometri. În Arlberg, stațiune supranumită „leagănul schiului alpin”, turiștii au la dispoziție 280 de kilometri de pârtii.
La bulgari, doar într-una dintre cele mai populare stațiuni pe perioada de iarnă – Bansko, în cele două mari centre de schi din Pirini – Chalin Valog și Shiligarnika – pasionații sporturilor de iarnă au la dispoziție pârtii cu o lungime totală de 70 de kilometri, adică jumătate din ce ar găsi în toată țara noastră.
În România, avem parte în 2014 de 163 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 140, 4 kilometri. Ce-i drept, avem cu 11 kilometri de pârtii în plus față de anul trecut, dar jumătate dintre pârtii nu au nici 600 de metri lungime. Cea mai mică pârtie omologată pe parcursul anului este Cazacu Începători din Azuga are măsoară 165 de metri, după cum arată datele oficiale ale Autorității Naționale pentru Turism.
INFOGRAFIC: Lista completă a pârtiilor din România și lungimea lor (Click pentru a mări)
Aceasta este urmată de Piatra Craiului din Fundata, județul Brașov, cu 267 de metri, și de Piricske din Ciceu, Harghita, cu 270 de metri.
La polul opus, cele mai mari pârtii omologate în 2014 sunt Telegondolă (2.086 metri), amplasată pe platorul Sf. Gheorghe din Hunedoara, Nemira din Slănic Moldova (1.414 metri) și Straja în Hunedoara (1.100 metri).
În șapte județe avem doar câte o pârtie și în total avem patru pârtii mai mici de 200 de metri – Gondolă, Cazacu Începători, Începători Sinaia și pârtia Primăriei Moneasa din Arad. Cele mai multe pârtii le întâlnim în județele Prahova (24 de pârtii), Harghita (23 de pârtii) și Brașov (20 de pârtii). Cea mai mare pârtie din România rămâne și în acest an Drumul Roșu din Poiana Brașov, singura cu o lungime mai mare de 4 kilometri din România.
Cele mai multe pârtii din țara noastră au fie între 1-2 kilometri (36 în județe precum Harghita, Prahova sau Brașov), fie între 300-400 de metri (20 în județe precum Hunedoara, Vâlcea sau Cluj).