Infograficul zilei: Cum au evoluat exporturile României în ultimii 21 de ani
Valoarea totală a bunurilor și serviciilor exportate din România în perioada 1991-2011 ajunge la aproape 347,6 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Dacă în 1991 din țara noastră s-au exportat către state din întreaga lume bunuri și servicii cu o valoare echivalentă cu 3,4 miliarde de euro, anul trecut valoarea lor a ajuns să fie de 13 ori mai mare și să depășească 45 de miliarde de euro.
În urmă cu 21 de ani, cea mai mare parte a exporturilor României aveau ca destinație Federația Rusă, valoarea acestora ajungând până la echivalentul a 792,6 milioane de euro, potrivit datelor INS.
Exporturi cu o valoare totală echivalentă a peste 140 de milioane de euro au fost trimise din țara noastră și către state precum Franța (141,8 mil. euro), Olanda (184,8 mil. euro), Italia (214,2 mil. euro) și Germania (378,8 mil. euro).
FOTO: Publimedia/Shutterstock
La polul opus, în 1991, se exporta cel mai puțin în state precum Malawi, Liberia, Malta, Republica Centrafricană, Salvador sau Laos.
Anul trecut, cele mai multe bunuri și servicii au fost exportate în Germania, acestea având o valoare totală de peste 8,4 miliarde de euro. Pe al doilea loc în topul statelor care au reprezentat, în 2011, o destinație importantă pentru exporturile din România se află Italia, unde s-au exportat bunuri și servicii în valoare de 5,8 miliarde de euro, aceasta fiind urmată apoi în clasament de Franța (3,3 mld. euro).
La polul opus se află Republica Centrafricană, Insulele Turks și Caicos, Insulele Cayman, St. Lucia, AntileleOlandeze, Samoa Americană și Guam. Către fiecare dintre aceste state s-au exportat anul trecut bunuri și servicii cu o valoare totală de doar 1.000 de euro, potrivit datelor INS.
Care sunt cei mai importanți exportatori ai României în 2012
Cel mai mare exportator al României a fost în prima jumătate a acestui an compania Automobile Dacia, aceasta fiind urmată în top de Rompetrol Rafinărie și Renault Industrie Roumaine, potrivit Ziarul Financiar.
Principalele sectoare în care își desfășoară activitatea primii 100 cei mai mari exportatori din economie sunt producția de componente auto, agricultură, prelucrarea lemnului, producția de țigarete, siderurgie și vânzarea materialelor reciclabile.
Doar trei dintre cei 100 cei mai mari exportatori ai țării noastre în primele șase luni ale anului 2012 sunt firme românești, mai exact Interagro, Oltchim și Aramis Invest.
La finalul anului trecut, fabrica Nokia de la Jucu a fost închisă. Această decizie a fost luată la nivelul companiei finlandeze și nu a avut legătură cu profitabilitatea fabricii din România. Doar de aici se exportau bunuri cu o valoare de aproape 2 miliarde de euro.
Cu toate acestea, constructorul american de autoturisme Ford a început producția la uzina pe care o deține la Craiova și ar putea să devină, în curând, un nou exportator important pentru România.
Infografic: Evoluția exporturilor României în perioada 1991 – 2011(mld. euro)
Click pentru a mări
Sursă: infografic gândul.info realizat pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS)