Prima pagină » Economic » Inginerii și directorii din bănci din România, mai bine plătiți decât cei din Ungaria sau Cehia

Inginerii și directorii din bănci din România, mai bine plătiți decât cei din Ungaria sau Cehia

Inginerii și directorii din bănci din România, mai bine plătiți decât cei din Ungaria sau Cehia
Cele mai bine plătite locuri de muncă în România sunt în domeniile inginerie și producție, servicii bancare și financiare, contabilitate și asigurări, niveluri comparabile cu cele din Cehia, Ungaria sau Turcia.

Compania Grafton Recruitment, activă în domeniul recrutării din Europa, a realizat un studiu privind nivelul salariilor din Europa Centrală și de Est în anul fiscal 2013/2014. Studiul relevă schimbările care au loc pe piața forței de muncă din Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, România, Lituania și Turcia, în domenii precum IT și telecomunicații, farmaceutic și sănătate, inginerie și producție, logistică și achiziții, servicii bancare și financiare, contabilitate și asigurări, vânzări și marketing, resurse umane și administrație, centre de contact, centre de servicii partajate și BPO, construcții și proprietăți.

Potrivit studiului, cele mai bine plătite locuri de muncă în România sunt în domeniile inginerie și producție, servicii bancare și financiare, contabilitate și asigurări.

„În ultimii ani, piața muncii este într-o continuă schimbare. Informațiile oferite de cercetarea noastră cu privire la evoluția salariilor din diverse domenii de activitate din România și alte țări din Europa Centrală și de Est reprezintă fundația în baza căreia analizăm și selectăm cei mai buni candidați pentru clienții noștri”, a declarat Robert Kicsi, country manager Grafton Recruitment România.

Domeniul ingineriei și producției este puternic influențat de producția de automobile în toate țările din Europa Centrală și de Est. În acest domeniu, România se află pe primul loc în regiune, în condițiile în care un inginer automatist are cel mai mare salariu din regiune, de 30.000 de euro pe an, în comparație cu Turcia – 26.000 de euro și Cehia – 24.000 euro anual.

Peste tot în Europa, băncile au fost supuse deja unui proces de restructurare și de reducere a costurilor. La salarii în acest domeniu, România are cel mai bine plătit settlements manager, cu 67.000 de euro/ an, fiind îndeaproape urmată de Ungaria cu 60.000 euro și Slovacia cu 36.000 de euro.

Domeniul contabil și cel al asigurărilor a fost relativ stabil în ultimul an, neînregistrându-se o creștere a salariilor. România se clasează pe locul doi cu un salariu de 108.000 de euro pe an, pe care îl primește un director financiar, pe locul întâi aflându-se Polonia cu 145.960 de euro pe an.

Salariile din domeniul IT au crescut cu 5-10% în toate țările care au fost incluse în studiu. În România, salariile au crescut cu 8%. De exemplu, un director IT român câștigă un salariu de maximum 53.000 de euro pe an, clasându-se pe locul 5 din cele 7 țări menționate. Cel mai bine plătit director de IT se află în Turcia, având un salariu de 70.400 de euro/an.

În sectorul de centre de servicii partajate și BPO studiul observă că în ultimii 8 ani a avut loc o creștere surprinzătoare în regiune. Un exemplu în acest sens este Turcia, care se bucură de mare popularitate în rândul companiilor din străinătate care își doresc să își transfere centrele pentru a avea costuri mai mici. Un manager de call center câștigă într-un an suma de 60.000 de euro în Ungaria, de 36.000 de euro în Turcia, de 34.060 euro în Lituania, iar în România – 23.000 de euro.

Marketingul a fost unul dintre primele sectoare care au suferit reduceri de costuri din cauza crizei economice. Un director de vânzari și marketing din Turcia are un salariu de 114.000 de euro/an, fiind urmat de cel din Polonia cu 101.900 de euro și la mai mare distanță de cel din Cehia cu 69.400 de euro/an. În România, salariul unui director de vânzări și marketing poate ajunge până la 54.600 de euro/an.

Sectorul logistic din Turcia este unul în creștere, care devine tot mai important datorită locației strategice a țării. În top 3 al celor mai bine plătiți manageri de logistică se află cei din Cehia cu 48.000 de euro/ an, din Turcia cu 44.000 de euro/ an, locul trei fiind împărțit de România și Slovacia cu 42.000 de euro anual.

Un director de resurse umane cu o experiență mai mare de 10 ani în domeniu, poate câștiga pe an în Polonia 81.500 de euro, în Turcia 78.000 de euro, în Cehia 72.000 de euro și în România 54.600 de euro.

În ceea ce privește sectorul de construcții, se pare că acesta este încă în recesiune în Europa Centrală și de Est. De exemplu, un site manager câștigă anual în Turcia 44.000 de euro, în Slovacia – 36.000 de euro, în Polonia 34.900 de euro, iar în România 23.000 de euro.
Potrivit studiului, sectorul farmaceutic este foarte bine dezvoltat în Republica Cehă, una dintre cele mai mari piețe farmaceutice din Europa Centrală și de Est. În același timp, Turcia reprezintă una dintre piețele farmaceutice cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Grafton Recruitment, fondată în anul 1982, este prezentă în România din 2006.

Citește și