INS anunță o scădere a comerțului. Cifrele care aprind beculețul roșu în economie
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a scăzut cu 0,8% în primele cinci luni ale anului în curs, faţă de perioada similară din 2023.
În același timp, ca serie ajustată, cifra de afaceri a rămas la acelaşi nivel, arată datele publicate, miercuri, 24 iulie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rezultate negative în comerțul cu ridicate
Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2024, în marja scăderii afacerilor din comerţul cu ridicata, ca serie brută, au fost consemnate rezultate negative în următoarele activităţi de intermediere:
- în comerţul cu ridicata (-12,5%);
- în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-9,7%);
- în comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-7,9%);
- în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,2%).
Unde s-au înregistrat creșteri
Pe de altă parte, creşteri au înregistrat:
- comerţul cu ridicata nespecializat (+16%);
- comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+9,7%);
- comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,6%);
- comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,9%).
Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat acelaşi nivel, în perioada analizată.
Datele INS relevă faptul că, în luna mai 2024 faţă de mai 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a scăzut, ca serie brută cu 11,4%, ca urmare a comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-45,1%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-23%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-12,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-6,3%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,5%).
În schimb, creşteri au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,4%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+7,3%).
În acelaşi interval de referinţă, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată, s-au diminuat, pe ansamblu, cu 7,9%.
Potrivit sursei citate, la nivel comparativ mai – aprilie 2024, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (fără comerţul cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută (-7,7%), cât şi ca serie ajustată, raportat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-4,4%).