INS, avertisment: producţia industrială a scăzut cu 4,8% în primul semestru din 2023!
Producţia industrială pe serie brută s-a redus cu 4,8% în primele şase luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Se pare că o posibilă cauză ar fi scăderilor producţiei şi a furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 11,2%.
De asemenea, a contat și scăderea producției în industria prelucrătoare cu 4,2%.
INS prezintă cifrele dezastrului
Toate cifrele sunt extrase din datele publicate miercuri, 16 august, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada analizată, industria extractivă a crescut cu 2,9%.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mică cu 5%, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,1%) şi industria prelucrătoare (-4,2%), în timp ce industria extractivă a crescut cu 2,9%.
Potrivit sursei citate, în luna iunie 2023, producţia industrială pe serie brută a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-6,6%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%) şi industria extractivă (-0,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică în luna iunie cu 2,1% faţă de luna precedentă, ca efect al scăderilor industriei prelucrătoare (-3,6%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,9%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 1,6%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,4%) şi industria prelucrătoare (-6%). Industria extractivă a crescut cu 6,3%.
Pe serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 5,5%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,1%) şi industriei prelucrătoare (-5,1%). Industria extractivă a crescut cu 6%.