Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,5%, în luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), creșterea a fost de 0,6%, conform INS.
Comparativ cu luna mai 2014, prețurile de consum în luna mai 2015 au fost mai mari cu 1,2%, măsurate prin IPC. Este cea mai mare rată anuală a prețurilor de consum din ultimele șase luni. În noiembrie rata anuală a inflației a fost de 1,3%.
În luna mai, față de luna aprilie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,75%, iar față de decembrie 2014 cu 1,78%.
În luna mai, față de luna aprilie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 13,06%, fructele proaspete – cu 13,04%, legume și conserve de legume – cu 6,35%.
Scumpiri au fost și la produsele de morărit și panificație, dar mult mai mici, de sub 1%.
Față de decembrie 2014, fructele proaspete s-au scumpit în luna mai cu 25,79%, iar cartofii, cu 17,74%.
În luna mai, față de aprilie, ieftiniri s-au înregistrat la carne, pește, lapte și produse lactate, ouă, zahăr. Ouăle s-au ieftinit ouăle cu 4% și fasolea boabe și alte leguminoase cu aproape 2,74%.
Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit combustibilii, cu 1,25%, urmați de încălțăminte, autoturisme și piese de schimb, energie electrică, gaze și încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.
La capitolul servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian și la telefonie, cu câte 0,66%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, inflația va fi în jur de zero din iunie 2015 până în mai 2016, pe fondul reducerii, de la 1 iunie, a TVA la alimente de la 24% la 9%. Guvernatorul BNR a precizat că prognozele nu au inclus reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% prevăzută în proiectul de modificare a Codului Fiscal.
Mai mulți retaileri anunțau, înainte de reducerea TVA, că vor reflecta în totalitate reducerea TVA în costul produselor, după ce Asociația Marilor Rețele Comerciale le-a recomandat membrilor să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru ca scăderea TVA să se regăsească în prețul la raft, în condițiile în care comercianții au fost acuzați de creșterea artificială a prețurilor.
Presa a relatat că mari lanțuri de magazine ar fi majorat prețurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea taxei, iar premierul Victor Ponta a reacționat spunând că Guvernul nu poate îngheța prețurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituționale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianții nu scad prețurile la raft după diminuarea TVA.
El a cerut ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței să verifice atent situația prețurilor din magazine. Un raport analizat la începutul lunii mai de Guvern privind prețurile la alimente din marile magazine nu prezintă informații legate de creșterea acestora înainte de diminuarea TVA.
Consiliul Concurenței a avertizat retailerii că va verifica la nivel național evoluția prețurilor și după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menținut în timp.
Marii retaileri au afișat, de la 1 iunie, după reducerea TVA, prețuri la alimente mai mici cu 10-12%.
Ați observat că prețurile la alimente au crescut în luna mai? INS confirmă și este o majorare semnificativă
Posted by Gandul on Thursday, June 11, 2015