Câștigul salarial mediu a scăzut în august cu 1,4% (22 lei) față de luna anterioară, la 1.534 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (857 lei).
„În luna august, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, când s-au acordat prime ocazionale, inclusiv de vacanță, sume din profitul net și din alte fonduri, inclusiv tichete de masă, drepturi în natură ori realizări de producții și încasări mai mari. De asemenea, câștigul salarial mediu net a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producție, încasărilor mai mici (funcție de contracte), dificultăților financiare și lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unități economice, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (9,6%), în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv asigurări și fonduri de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (7,5%-9%).
Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou) ori ca urmare a realizărilor de producție și încasărilor mai mari (funcție de contracte).
Cele mai importante creșteri s-au consemnat în extracția cărbunelui superior și inferior (18,7%), extracția minereurilor metalifere (10,8%), în fabricarea produselor din tutun, activități de servicii anexe extracției, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de editare (3%-4%).
În învățământ indicatorul a scăzut cu 3,1%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice și a încheierii contractelor pe perioadă determinată, consecință a începerii vacanței școlare.
În administrația publică salariile s-au redus cu 0,6%, în timp ce în sănătate și asistență socială au avansat ușor, cu 0,1%.
Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 101,5%.
INS notează că indicele câștigului salarial real pentru luna august 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 98,1%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 119,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2012.
Raluca Ghinea, [email protected]