Inspectorii ANAF – Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei în domeniul ride-sharing
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, miercuri, că inspectorii de la Antifraudă au identificat un prejudiciu de peste 9,7 milioane de lei în cazul unei singura companii din domeniul ride-sharing. Autoritățile au menționat doar că este o companie din Bucureşti, fără să îi menționeze numele.
În cazul unui singur operator economic din București care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au calculat un prejudiciu cauzat bugetului general consolidat al statului de peste 9,7 milioane de lei.
„Controalele efectuate au scos la iveală faptul că societatea în cauză a diminuat TVA de plată către bugetul de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor realizate pe platformele de ride-sharing, respectiv prin majorarea în mod artificial a TVA deductibilă, prin înregistrarea ilegală în contabilitate a unor achiziții de combustibili. Totodată, societatea verificată a diminuat obligațiile fiscale generate de utilizarea forței de muncă prin înregistrarea, declararea și plata contribuțiilor aferente contractelor individuale de muncă cu timp parțial de două ore, în condițiile în care salariații au lucrat mult mai multe ore și au realizat venituri net superioare celor declarate”, potrivit unui comunicat al ANAF.
Acțiunile de control vor continua
Nu este prima dată când ANAF anunță astfel de acțiuni pe această piață. Șa jumătatea lunii noiembrie, inspectorii DGAF descoperiseră în cazul a trei operatori economici din București și Constanța care activau pe piața de transport alternativ de persoane indicii temeinice conform cărora administratorii acestora s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prejudiciului estimat cauzat bugetului de stat fiind de 52.060.388 de lei. Pentru recuperarea acestei sume, oficialii anunțau că vor fi sesizate organele de urmărire penală.
ANAF precizează că inspectorii DGAF desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute.
„Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate”, a transmis Fiscul.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ