Inspectorii ANAF au descoperit o fabrică clandestină de tutun de narghilea. Ce prejudiciu cauzau producătorii ilegali bugetului de stat
Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, au identificat, în luna noiembrie, un circuit ilegal de producție a tutunului pentru narghilea, care nu respecta nici normele fiscale, dar nici cele de sănătate publică.
Inspectorii au identificat, în locația clandestină situată în județul Maramureș, peste 300 kg de tutun vrac și amestecuri de tutun de narghilea fără a fi marcate, achiziționate atât intracomunitar din Germania, cât și non-UE. Aceste produse erau prelucrate fără a îndeplini condițiile legale de autorizare de către Autoritatea Vamală Română și/sau Ministerul Sănătății și ambalate în cutii de plastic fără etichete privind conținutul, proveniența sau procentul de tutun/nicotină, au transmis reprezentanții ANAF.
Produsele obținute aici se vindeau prin intermediul platformelor online, fără a fi însoțite de documente de proveniență, către operatori economici și persoane fizice situate pe întreg teritoriul României.
Potrivit oficialilor ANAF, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, reprezentând accize, TVA și impozit profit aferent cantității de 300 de kg este de 200.000 lei.
„Pentru a identifica totalul cantităților comercializate de acest operator economic, verificările vor continua pe întreg lanțul de tranzacționare. În situația în care inspectorii antifraudă nu ar fi destructurat această rețea de distribuție, prejudiciul adus bugetului statului, estimat la nivelul a 6 luni de activitate, ar fi fost în cuantum de 2 milioane de lei”, arată reprezentanții ANAF.
Acțiunea inspectorilor DGAF a fost sprijinită de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care au dispus indisponibilizarea de la comercializare a amestecului de tutun.
„DGAF avertizează toate persoanele juridice sau fizice, care comercializează sau consumă produse din categoria tutunului de fumat / tutun de narghilea, să se asigure că produsele ce urmează a fi comercializate sau consumate sunt avizate de Ministerul Sănătății și ambalate, etichetate și marcate fiscal, în mod corespunzător”, au transmis oficialii.
În cadrul operațiunii „Nargile”, în perioada 24 – 31 octombrie 2023, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifraudă la nivel național, cu scopul reducerii evaziunii fiscale și a comerțului ilicit în domeniul comercializării produselor accizabile din categoria „alte tutunuri de fumat” (amestec pentru fumat în narghilele).
Câți bani vin la buget din tutun
Nivelul accizelor pentru produsele din tutun prelucrat aplicabil începând cu 1 aprilie 2023 este de 550 de lei pe kilogram pentru Tutun de fumat fin tăiat, destinat tutunul de fumat fin tăiat destinat rulării în țigarete sau alte tutunuri de fumat, conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că numai din accize s-au pierdut 165.000 de lei, în acest caz.
Acciza pe țigări și țigări de foi este de 550 de lei pe 1.000 de bucăți, iar pentru țigarete, de 625,97 lei la 1.000 de țigarete.
Potrivit celei mai recente execuții bugetare publicate de Ministerul Finanțelor, în primele nouă luni, veniturile din accize au însumat 27,31 miliarde lei, consemnând o creștere de 3,2% față de nivelul de anul trecut. În structură, încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 7,5%, în timp ce dinamica anuală a încasărilor din accizele pentru produsele energetice se menține în teritoriul negativ (-0,7%).
Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.