Instanța a stabilit să judece peste o lună falimentul Euroins România, cerut de ASF. Ce a hotărât privind disjungerea cererilor creditorilor

Publicat: 28 04. 2023, 12:54
Actualizat: 28 04. 2023, 14:16
Sursă Foto - Facebook

Tribunalul București a decis, vineri, la primul termen în dosarul falimentului companiei Euroins România Asigurare Reasigurare, solicitat de Autoritatea de Asigurare Financiară (ASF), să analizeze cererea peste aproximativ o lună, potrivit surselor Gândul.

Completul Tribunalului București, chemat să decidă în cazul cererii de intrare în faliment a fostului lider de pe piața asigurărilor auto obligatorii, Euroins România, a dat termen pe 26 mai pentru analiza solicitării ASF.

Traseul dosarelor din instanță

ASF a formulat pe 21 martie cerere în instanță pentru falimentul Euroins, care a avut vineri termen la Tribunalul București.

Cererea face parte din procedura declanșată o dată cu decizia Consiliul ASF din 17 aprilie de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România și a constatării indiciilor stării de insolvență a companiei. Consiliul a hotărât atunci și promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Judecătorii Tribunalului București a decis vineri să respingă cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile numeroșilor creditori, care apar în fișa de pe portalul instanțelor, precizând că se vor da termene scurte.

Încheierea de vineri vine la o zi după ce instanța Curții de Apel București a respins a doua cerere a Euroins de suspendare a deciziei ASF de retragerea a autorizației de funcționare.

Este al doilea eșec, după ce companiei Euroins i s-a respins cerere de suspendare a decizia ASF la Curtea de Apel București pe 24 aprilie.

Asigurătorului i s-a respins și cererea de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, respinsă de un complet al Tribunalului București în 20 aprilie. Această sentință a fost atacată de Euroins la Curtea de Apel București, care a dat termen de judecare în 22 mai.

Acestea se numără printre argumentele invocate de companie atunci când a anunțat că dorește să intre în insolvență, într-o acțiune separată  de ASF.

Convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), consultat de Gândul, arată că Euroins România Asigurare Reasigurare a demarat, după propriile analize privind situația financiară, procesul de intrare în insolvență, prin intermediul administratorului interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), separat de procedura anunțată de ASF când a retras și autorizația de funcționare a liderului de pe piața RCA din România.

Mai concret, convocatorul ședinței AGEA, programată pentru 30 mai 2023, include pe ordinea de zi și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de administrator interimar reprezentat prin Călin Rangu – să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Zeci de mii de cereri la FGA

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății care era lider pe piața RCA. Peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce este important de reținut este că, în acest moment, polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul (vezi PROCEDURA aici). Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective vor începe să fie făcute din 17 mai.

Conform celei mai recente sinteze realizate de FGA, publicată vineri, Fondul a recepționat – începând din 17 martie, data ridicării licenței de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, și până la 27 aprilie – 9.984 de solicitări pentru categoria Cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurări ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 7.571.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 58.486 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, 24.808 de cereri au fost înregistrate.

„FGA face apel la potențialii creditori de asigurări ai societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată (Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare”, au transmis reprezentații FGA, care au pus la dispoziția asiguraților interesați toate formularele necesare.