Instanța anulează amenda de 5.000 de aplicată șefului Omniasig pentru creșterea numărului de reclamații

Publicat: 16 12. 2012, 15:33
Actualizat: 31 07. 2014, 14:00

Curtea de Apel București a anulat o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor prin care directorul general al Omniasig, Mihail Tecău, a fost amendat cu 5.000 lei pentru că societatea a înregistrat în primele cinci luni ale anului un număr în creștere de plângeri formulate de către clienți.

Curtea de Apel București a anulat o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor prin care directorul general al Omniasig, Mihail Tecău, a fost amendat cu 5.000 lei pentru că societatea a înregistrat în primele cinci luni ale anului un număr în creștere de plângeri formulate de către clienți.

„Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei Omniasig și respinge acțiunea formulată de reclamantă ca fiind introdusă de o persoană lipsită de calitate procesuală activă. Admite acțiunea formulată de reclamantul Tecău Mihail. Anulează Decizia 377/21.06.2012 emisă de pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi 12 decembrie 2012”, se arată într-o decizie publicată pe pagina web a instanței.

În prima parte a lunii iunie, CSA a sancționat cu amenzi în cuantum total de 80.000 de lei șapte directori de companii de asigurare care în primele cinci luni ale anului au înregistrat creșteri ale numărului de plângeri din partea clienților.

Cea mai mare sancțiune, de 30.000 de lei, a fost aplicată fostului președinte al Directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu.

CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei fostului director general al Euroins, Bucșa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, președintelui Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, și directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vădean.

De asemenea, președintele Directoratului Omniasig, Mihail Tecău, și directorul Direcției de daune a Omniasig, Eugen Stoica, au primit amenzi de 5.000 de lei.

Porivit datelor instituției, în primele cinci luni ale acestui an la CSA au fost înregistrate 5.462 de petiții, în creștere cu 71,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În cazul președintelui Directoratului Asirom, instanța a respins în 20 noiembrie cererea de anulare a amenzii, decizie atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Directorul de daune al Asirom a înaintat recurs împotriva deciziei Curții de Apel București prin care instanța a înlocuit amenda contravențională cu avertismentul și a menținut celelalte dispoziții ale deciziei contestate.

„Menține celelalte dispoziții ale deciziei contestate. În baza art. 276 Cod procedură civilă obligă pârâta la cheltuieli de judecată către reclamant în cuantum de 1.000 lei onorariu avocat. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi 5 noiembrie 2012”, se arată în decizia instanței.

Cu excepția lui Eugen Stoica, de la Omniasig, ceilalți directori ai asigurătorilor sancționați de CSA nu au contestat în justiție amenzile aplicate de instituție.