INTERVIU Valerian Iștoc, Origin Group: Trecem de la agricultura de precizie la agricultura digitală
This browser does not support the video element.
Fermierii folosesc de la de la aplicații simple, un GPS pentru orientare, până la aplicații mult mai complexe, care în ajută să folosească eficient resursele din fermă.
Valerian Iștoc, Business Development Director Origin Enterprises România Group, a vorbit în cadrul conferinței Mediafax Talks about Smart Agriculture: Agricultura viitorului cucerește România, organizată de Mediafax în parteneriat cu Grupul Agrointeligența-BT Video, despre noile tehnologii dezvoltate de RHIZA, care vin în sprijinul agricultorilor.
„Principala rezolvare pe care o cautau fermierii era evitarea suprapunerilor când efectuează lucrări în câmp. Acum se merge mai în adânc și încearcă să eficientizeze aplicarea inputurilor în cadrul aceleiași sole”, a adăugat Valerian Iștoc.
Directorul spune că fermierilor le va fi din ce în ce mai greu să își păstreze competitivitatea pe piața globală. „Suntem într-o piață deschisă, iar eficiența economică este foarte importantă. Dacă acum 10 sau 15 ani fermierii dădeau mai puțină atenție aqcestei eficiențe, astăzi suntem forțați să fim eficienți din punct de vedere economic”, a spus Valerian Iștoc.
Cele mai comune dispozitive sunt cele instalate pe tractor, cu GPS, care ajută la ghidare, dar au început să apară dronele, și se folosesc foarte mult și imaginile din satelit. „Se merge din ce în ce sus”, a spus directorul.
Aplicațiile îi ajută pe fermieri să își facă lucrările în funcție de condițiile meteo care urmează, dar îi ajută din punct de vedere logistic. Pot fi monitorizare și zonele cu probleme din câmp, afectate de dăunători. „Este greu să iei fiecare metru pătrat din toate suprafețele pe care le acoperă și o simplă privire dimineața, la cafea, pe telefon sau tabletă, le poate arăta care sunt zonele cu probleme”. a spus Iștoc.
Mediafax în colaborare cu Agrointeligența a organizat „Smartgricultura”, eveniment care și-a propus să descopere modul în care tehnologia, cea mai nouă activitate umană, se îngemănează cu agricultura, cea mai veche activitate umană.
Agricultura se numără printre domeniile care adoptă și care răspunde cel mai rapid la schimbările tehnologice, dintre toate zonele de activitate, iar tehnologia poate permite agriculturii să recupereze decalajele față de sistemele agricole occidentale.
Evenimentul a fost posibil cu sprijinul companiilor partenere Rhiza, Agro Concept, Corteva și Timac Agro.