Acesta este jobul lui. Și nu este singur. Mai are încă 1.700 de colegi și toți acționează în același fel. Nu le place să-și spună „spioni”, chiar dacă asta sunt, eu numind asta „muncă de documentare la fața locului”.
Intră în club, își fixează ținta și apoi acționează. Cine sunt „clienții obișnuiți” care le-au pregătit patronilor de pe litoral o surpriză foarte neplăcută
Rolul spionilor antifraudă este ca, îmbrăcați în civil, să se amestece printre clienții marilor baruri și terase de pe litoral, dar și din București și să nu scape din ochi casele de marcat. Apoi, la un moment dat, să anunțe echipele de control.
„Nu există gradul de spion. Noi o numim muncă de documentare. Oricare din inspectorii antifraudă poate verifca aspecte din activitatea unei firme fie din birou, prin mijloace informatice, fie la fața locului, observând modul cum se vinde marfa, sau cum se transportă marfa. Noi ne concentrăm pe combaterea marii evaziuni, 95% din acțiunile noastre vizează marea evaziune. În proporție de 5% ne concentrăm și pe prevenirea micii evaziuni”, au explicat pentru gândul surse din ANAF, care au ținut să precizeze că nu există inspectori antifraudă specializați pe cazuri de mare evaziune și alții specializați pe mică evaziune, ci se lucrează în paralel.
În cluburile de fițe de pe litoral încasările pe o singură noapte pot depăși ușor 100.000 de euro. Nu toți acești bani ajung să fie fiscalizați, adică să fie trecuți prin casa de marcat, spun inspectorii spion din Direcția Generală Antifraudă Fiscală, supranumită la un momet dat de premierul Ponta și DNA-ul Fiscului. Cum este posibil acest lucru?
„Să zicem că într-un club un chelnerii încasează o sumă de 1.000 de lei – e un exemplu – bani pe care chelnerii, la un moment dat, îi predau unei persoane care îi așteaptă undeva, la o altă intrare a clubului, în spate. Banii aceștia nu sunt fiscalizați, nu sunt trecuți prin casa de marcat. Inspectorii spioni au observat sau au aflat din discuții, că, la un moment dat, la anumite ore, chelnerii se duc și predau acești bani unei persoane. Acești bani nu pot fi găsiți la un eventual control. În acest moment intervine inspectorul fiscal care poate da un telefon să cheme echipele de control. Chelnerul poate da o declarație. Iar data viitoare la acea ușă din spate nu va mai aștepta nici o persoană”, ne explică surse din DNA-ul Fiscului.
Deși evaziunea care se face prin acest mod nu este una de proporții, comparativ cu marea evaziune, surse din ANAF spun că astfel de activități sunt importante pentru a descuraja mica evaziune.
O nouă razie pe litoral a DNA-ului Fiscului
La acest sfârșit de săptămână inspectorii au făcut o nouă razie pe litoral.Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au aplicat vineri și sâmbătă amenzi de 700.000 de lei pe litoral, în cursul cărora au verificat 99 de agenți economici.
Inspectorii au dorit să vadă dacă firmele foloseau case de marcat electronice fiscale, precum și dacă respectă disciplina fiscală și dacă mărfurile aveau acte de proveniență.
Totodată, DGAF a aplicat 11 avertismente și a asuspendat activitatea unui agent economic, în timp ce valoarea confiscărilor s-a situat la 12.451 lei.
La acțiunea de control a Direcției Antifraudă au participat 150 de inspectori fiscali. Ei au avut și sprijinul Jandarmeriei.
Gândul a scris că de 1 Mai Antifrauda de la ANAF a ajuns în Vama Veche, mașinile fiind întâmpinate de vamaioți cu huiduieli și cu scandări de galerie.
„Vine controlul / Să-și ia omorul”, a fost pentru câteva secunde urarea de bun venit adresată inspectorilor de către turiști.
Mai multe străduțe din Vama Veche au fost blocate pe 1 Mai de inspectorii antifraudă.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a anunțat ulterior că a aplicat în minivacanța de 1 mai sancțiuni de 1,96 milioane de lei, echivalentul a peste 444.000 de euro, în cele mai frecventate zone turistice. Adică fiecare din cei 605 inspectori aflați în control a dat, în medie, o amendă de 3.239 de lei.
Cele mai multe localuri verificate au fost în Constanța.
Potrivit ANAF, alegerea firmelor care au fost controlate nu a fost una aleatorie, ci a fost făcută pe baza „analizei de risc, a sesizărilor primite și a informațiilor furnizate de instituții specializate”.
Pe litoral, inspectorii antifraudă au constatat în minivacanța de 1 Mai că agenții economici verificați au fiscalizat suma de peste 3,5 milioane lei. Cele mai multe nereguli au fost constatate în cluburile din stațiunea Mamaia, unde inspectorii de la Antifraudă au aplicat atunci 81 amenzi, în valoare totală de 280.000 lei.
Pe Facebook serviciul de comunicare din ANAF a dat la acea vreme și un exemplu. „Un club din Mamaia a înregistrat vânzari fiscalizate de peste 221.000 de lei într-o singură seară”.