Bilanț BVB: Tranzacții însumate de patru miliarde euro în 2020. Capitalizarea bursieră se apropie de 40 miliarde lei
Piața de capital din România a încheiat anul 25 al existenței sale cu o creștere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, ceea ce reprezintă o performanță în contextul pandemiei, în viziunea oficialilor Bursei de Valori București (BVB).
Investitorii au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro, adică cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei romanești, cu aproape 25% recordul anterior consemnat în 2007, de aproape 15 miliarde lei.
Și în ceea ce privește lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare s-au înregistrat tranzacții de peste 73 milioane lei (15 milioane euro). În 2020, la BVB au avut loc trei noi listări de pachete de acțiuni, șase emisiuni de titluri de stat șii 11 emisiuni de obligațiuni, ceea ce a dus totalul finanțărilor realizate prin intermediul pieței de capital la 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro.
Obiectivul nostru este să creștem lichiditatea și acest lucru ne-a reușit pentru că anul trecut am avut parte de cel mai bun an de tranzacționare din istoria BVB – Radu Hanga, președinte BVB
Anul trecut a consemnat câteva reușite notabile ale bursei, una dintre acestea fiind trecerea pe nivelul de piață emergentă, listări noi de companii și sesiuni de obligațiuni care au oferit investitorilor oportunități de plasament.
Odată ce se vor dilua riscurile generate de pandemie, sunt toate premisele să avem un an mai bun decât 2020 – Adrian Tanase, CEO BVB
Media zilnica de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare (actiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unitati de fond, ETF) a ajuns la 73,36 milioane lei, echivalentul a 15,15 milioane euro, cu 54% peste nivelul din 2019 si cu 25% peste nivelul de 59 milioane lei realizat în 2007. Indicele BET-TR a încheiat și el la un nivel de peste 16.500 de puncte, adică un nou maxim istoric.
Obiectivul nr. 1 este creșterea lichitdității
Anul trecut, la BVB au avut loc trei listări de pachete de acțiuni, șase emisiuni de titluri de stat și 11 emisiuni de obligațiuni, ceea ce a dus totalul finanțărilor realizate prin intermediul pieței de capital la 5,4 miliarde lei (1,1 miliarde euro).
”Obiectivul nostru este să creștem lichiditatea și acest lucru ne-a reușit pentru că anul trecut am avut parte de cel mai bun an de tranzacționare din istoria BVB”, a declarat, la rândul său, Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.
”Promovarea la statutul de Piață Emergentă, inițierea proiectului de Contraparte Centrală și demararea unui parteneriat pentru implementarea de soluții tehnologice la nivelul grupului BVB sunt elementele-cheie menite să transforme fundamental piața de capital”, a comentat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.
Bursa de Valori București a obținut statutul de piață emergentă
Piața de capital din România a fost inclusă, începând cu septembrie 2020, în rândul piețelor emergente potrivit clasificării realizate de furnizorul global de indici FTSE Russell. Promovarea României la statutul de piață emergentă din momentul în care două companii romanești – Banca Transilvania și Nuclearelectrica – au indeplinit criteriile de upgrade.