Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că lansează din 1 martie noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul celor două programe, Tezaur și Fidelis. În funcție de perioadă, dobânzile variază între 2,85% și 3,25% pentru opțiunea în lei și sunt de 1,55% pentru euro.
„Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat destinate populației sunt stabilite peste nivelul randamentelor titlurilor de stat care sunt în prezent cotate pe piața secundară interbancară, iar veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile”, se arată în comunicatul de presă transmis vineri de MF.
În cazul programului Tezaur, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat în perioada 01-29 martie 2021, prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile Poștei Române.
Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența de 5 ani. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune; sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.
În ceea ce privește programul Fidelis, acesta se va desfășura în perioada 1 – 19 martie 2021, băncile partenere fiind BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română și B.R.D. – Groupe Société Générale.
Acestea vor pune în vânzare titluri de stat Fidelis denominate în lei, dar și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București. Titlurile de stat Fidelis vor fi oferite atât în lei, cât și euro și vor fi listate la Bursa de Valori București.
Dobânzile anuale pentru titlurile în lei sunt de 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și de 1,55% pentru titlurile de stat în euro cu o scadență de 5 ani.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro.
Pentru subscrierea inițială nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.
Deținătorii de titluri de stat Tezaur sau Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare și care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență aferente acestor emisiuni anterioare prin subscrierea în cadrul noilor emisiunil de titluri de stat.