Pasionații de whisky vor avea parte în scurt timp de o licitație plină de superlative, cu câteva dintre cele mai bune produse ce ar putea fi cumpărate de pe piață. Va fi disponibilă inclusiv o sticlă din ediția limitată Macallan 1926 Fine and Rare 60 Year Old, cu valoarea estimată la peste un milion de lire sterline.
De altfel, un astfel de lot a stabilit recordul în materie, fiind vândut în octombrie 2019 cu 1,5 milioane de lire sterline (aprox. 1,9 milioane dolari) la casa de licitații Sotheby’s (foto).
Licitația de care vorbim va fi gestionată online de Whisky Auctioneer, lider de piață și autoritate de încredere în cumpărarea și vânzarea băuturilor alcoolice de lux. Cu prețuri cuprinse între câteva mii și peste un milion de lire sterline și cu aproape 2.000 de sticle la licitație, sunt șanse mari să asistăm la mai mult de un record, notează cei de la site-ul suedez de licitații Barnebys.
Loturile, strânse sub denumirea „Colecția Perfectă”, vor putea fi achiziționate în perioada 12-22 februarie pe WhiskyAuctioneer.com. Este vorba practic de a doua parte a colecției, lansată inițial în aprilie anul trecut și amânată, în urma unui atac cibernetic. Prima parte a avut loc în februarie 2020 și a atins un total de peste 3,2 milioane de lire sterline.
Vedetele licitației de whisky se remarcă prin calitate și raritate
Punctul culminant al licitației este reprezentat de Macallan 1926 Fine and Rare 60 Year Old, cea mai scumpă sticlă de whisky din lume, a cărei valoare estimativă este de aproximativ 1-1,2 milioane de lire sterline. Această sticlă reprezintă una dintre singurele paisprezece din lume cu eticheta legendară „Fine and Rare”. Cunoscut pentru că provine dintr-un butoi special („butoiul sacru” Cask # 263) datând din anii prohibiției americane (1920-33), se așteaptă să se vândă cu mult peste un milion.
Expertul în whisky, Angus MacRaild, a declarat pentru Barnebys că starea de îmbuteliere a acestor băuturi are mai mult de-a face cu arta decât orice altceva. Un exemplu este prima ediție a legendarului Black Bowmore – distilat în 1964 și îmbătrânit în butoaie de sherry Oloroso timp de 29 de ani înainte de a fi introdus pe piață. Au fost produse doar 2.000 de sticle iar în prezent mai sunt disponibile doar câteva. Cu o intensitate unică a aromei și un echilibru perfect între fructe, turbă și potență, acest whisky este considerat legendar în rândul colecționarilor și al pasionaților.
O altă vedetă a licitației este Balvenie 1937 Pure Malt 50 de ani, a cărui estimare este de 18.000 – 23.000 de lire sterline. Este un whisky single malt incredibil de rar la vânzare, prezentat în cutia sa originală, din lemn. La îmbuteliere, în 1987, au fost produse doar 500 de sticle, dintre care 140 au fost exportate direct pe piața japoneză.
„Colecția perfectă” a fost realizată de regretatul om de afaceri și filantrop american, Richard Gooding, care a petrecut peste două decenii din viață colectând whisky de la aproape fiecare distilerie scoțiană, pentru a crea ceva unic.