REZULTATE FINANCIARE: Activele fondurilor de pensii Pilon II s-au majorat cu 33% în primele trei luni din 2021. Volumul total a depășit pragul de 80 miliarde lei
Fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creștere cu peste 33% a activelor totale, față de aceeași perioadă a anului trecut, și au depășit nivelul de 80 miliarde lei, relevă cele mai recente cifre anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii din Pilon II înregistrau, active totale totale de 80,238 miliarde lei la 31 martie 2021, mai mult cu 33,3% comparativ cu nivelul din aceeași lună a anului trecut. Fondurile de pensii private obligatorii aveau, după primul trimestru din acest an, aproape opt milioane de participanți. De altfel, piața pensiilor private a depășit cu bine valurile de instabilitate din ultimii 10 ani, înregistrând la finalul anului trecut și cea mai mare pondere în PIB dintre piețele financiare nebancare, respectiv 7,5%.
Ritmul de creștere susținut confirmă stabilitatea și reziliența sistemului de pensii private, precum și capacitatea acestuia de a se dezvolta și a genera beneficii pe termen lung participanților – Nicu Marcu, președinte ASF
Majoritatea covârșitoare a participanților este însă alocată aleatoriu, fiind obligatorie o mai bună informare și o cât mai corectă cunoaștere a pieței pensiilor private, adaugă Nicu Marcu.
În România, funcționează șapte fonduri care administrează pensii private pe Pilonul II, independente sau constituite în cadrul unor grupuri bancare, astfel: BRD Pensii, NN Pensii, BCR Pensii, Aegon Pensii Private, Allianz Țiriac Pensii Private, Generali Pensii, Metropolitan Life Pensii.