Investițiile străine directe în România au scăzut cu 36,3% în 2023, față de recordul istoric din 2022. Unde au mers cei mai mulți bani din afară

Investițiile străine directe în România au scăzut cu 36,3% în 2023, față de recordul istoric din 2022. Unde au mers cei mai mulți bani din afară
Publicat: 30/09/2024, 14:45

Valoarea investițiilor străine în România a fost în scădere anul trecut, o evoluție care este în acord cu tendințele la nivel internațional, arată Banca Națională a României în raportul anual privind acest segment, cercetarea este realizată în colaborare cu Institutul Național de Statistică, dat publicității luni.

Fluxul net de investiții străine directe (ISD) în România în anul 2023 a ajuns la 6,74 miliarde de euro, în scădere cu 36,3% față de valoarea istorică ce a fost consemnată în anul precedent și este, totuși, o valoare peste nivelul celor din anii anteriori pandemiei, arată raportul BNR.

„O abordare prudentă față de expansiunea internațională”

„Diminuarea acestuia survine după doi ani de creștere și urmează valorii record de 10,58 miliarde ede euro din anul 2022. Evoluția fluxului net de ISD se aliniază tendinței internaționale și poate fi atribuită preponderent incertitudinilor economice și tensiunilor geopolitice, în special în contextul războiului prelungit din Ucraina și al conflictului declanșat în Orientul Mijlociu, care au determinat investitorii străini să adopte o abordare prudentă față de expansiunea internațională”, explică specialiștii BNR,

„Prin acest declin, fluxul ISD revine pe traiectoria înregistrată în perioada prepandemică, turbulențele de pe piețele internaționale generate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv perturbarea lanțurilor de aprovizionare globale, epuizându-și efectele asupra ISD”, arată oficialii băncii centrale.

Defalcat, fluxul net de ISD în anul 2023 înseamnă:

  • 6,99 miliarde de euro – participații la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2 070 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4 927 milioane euro);
  • -248 milioane euro – instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferența dintre datorii (1 096 milioane euro) și creanțe (1 344 milioane euro).

Principalele domenii economice în care s-a investit sumele din străinătate sunt industrie, intermedieri financiare și asigurări și comerț.

Țările care aduc cele mai multe investiții

În ceea ce privește soldul ISD, acesta a ajuns la 118,23 miliarde de euro la finalul anului 2023, din care 63% reprezintă investiții în întreprinderi ISD greenfield (întreprinderile înființate de către sau împreună cu investitori străini, investiții pornite de la zero), în scădere cu 2,7% comparativ cu anul 2022, restul fiind investiții străine realizate prin preluarea integrală sau parțială de întreprinderi de la rezidenți (fuziuni și achiziții).

Defalcat, soldul ISD la 31 decembrie 2023 înseamnă:

  • 84,75 miliarde de euro – capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (71,7 la sută din total sold ISD);
  • 33,47 miliarde de euro – instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora (28,3 la sută).

Potrivit raportului BNR, regiunea București-Ilfov continuă să atragă cele mai multe investiții străine, ponderea sa în total majorându-se de la 62,7% în anul 2022 la 63,8% la finalul anului 2023.

În ceea ce privește țările partenere, investițiile din Germania continuă să domine clasamentul investitorilor finali, ponderea lor scăzând ușor până la 14,5% din soldul ISD. În acest clasament este vorba de țara de rezidență a entității aflate în vârful lanțului de proprietate din cadrul unui grup de societăți, care nu este controlată de nicio altă entitate.

În același timp, principala țară imediată prin care se investește în România – adică țara de rezidență a investitorului care deține în mod direct participațiile la capitalul social al întreprinderii rezidente – rămâne Țările de Jos, cu 20,5% din totalul indicatorului.

Per ansamblu, cifra de afaceri a întreprinderilor ISD s-a menținut relativ constantă comparativ cu anul 2022, în timp ce numărul mediu de salariați a crescut cu 2,9%.

Sursa: BNR

România, nevoită să identifice alte surse de finanțare

Veniturile nete obținute de nerezidenți au înregistrat o ușoară scădere. Acestea au ajuns la 11,86 miliarde de euro, în scădere cu 6,7 la sută față de anul precedent, susținute în principal de profiturile nete ce revin investitorilor străini din totalul profiturilor întreprinderilor cu investiție străină directă (denumite în continuare întreprinderi ISD), respectiv:

  • Veniturile din participații la capital s-au situat la nivelul de 10,76 miliarde de euro, fiind determinate ca diferență între profiturile după impozitare ce revin investitorilor străini, în valoare de 14,35 miliarde de euro din totalul profiturilor obținute de întreprinderile ISD și pierderile ce revin acestora, în valoare de 3,59 miliarde de euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD în anul 2023.
  • Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 1,1 miliarde de euro, calculate ca diferență între dobânzile primite de către investitorii străini direcți pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România și dobânzile plătite de către aceștia pentru creditele primite de la aceste întreprinderi, atât direct, cât și prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

BNR atrage atenția asupra impactului acestor evoluții asupra datoriei externe a statului.

„Spre deosebire de anul 2022, când 54,8% din aceste profituri au fost reinvestite în România, în anul 2023 ponderea a scăzut la 45,8% diferența (5,83 miliarde de euro) fiind distribuită sub formă de dividende. Totodată, veniturile obținute de nerezidenți din investițiile directe din România, componentă importantă a contului de venituri primare din contul curent al balanței de plăți, au fost mai mari cu 75,8% față fluxul net de ISD aferent anului 2023. Această diferență afectează ponderea fluxului ISD în finanțarea contului curent, România fiind nevoită să identifice alte surse de finanțare a acestuia, cu impact asupra datoriei externe”, explică BNR.

Câți bani au investit românii în afară

Raportul BNR include și date privind investițiile făcute de români în afara granițelor, date care confirmă atitudinea oamenilor de afaceri la nivel global.

Astfel, fluxul net de investiții directe în străinătate (IDS) ale rezidenților din România în anul 2023 a totalizat 383 milioane euro, de trei ori mai mic față de nivelul record din anul anterior, în timp ce soldul IDS la sfârșitul anului analizat a atins nivelul de 6,59 miliarde de euro (+23,3 la sută în raport cu anul precedent). Țările de Jos, Cipru și Republica Moldova au fost principalele țări de destinație imediată ale acestor investiții.

În ceea ce privește țara de destinație finală a investițiilor, peste jumătate din soldul IDS a fost reinvestit în România prin intermediul unor țări intermediare, investitorii rezidenți repatriind sub forma ISD 3,39 miliarde de euro din soldul investițiilor în străinătate.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citiți și:

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024. La cât ar ajunge anul viitor

Cum argumentează șeful BNR reducerea dobânzii-cheie. „Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem cocoțați în perioada de toamnă

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bombe de o tonă. Cum a acționat Israelul pentru a-l elimina pe Hassan Nasrallah, care...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele...
Partea nevăzută a vieții unor români din Suedia. „A început să arunce obiecte după noi...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Pensiile se majorează din nou, după recalculare: De mâine creşte pragul de impozitare. Câți bani...
VIDEO. Scandal uriaș la metrou, provocat de un bărbat care își agresa iubita. Oamenii care...
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic...
Românii care primesc 650 de lei în plus la pensie, de la 1 octombrie 2024....
Cum s-a transformat ciclonul aducător de potop în doar un episod de toamnă cu ploi...
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia...
„Ai lăsat o durere fără margini...”. El este Octavian, tânărul în vârstă de doar 18...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Duba cu care Dacia ar putea cuceri Europa. Cum arată creația unui român? - GALERIE...
Imagini cu palatul prăbuşit în care a murit Hassan Nasrallah. IDF a aruncat 80 de...
ULUITOR: Cu ce este acoperită suprafața planetei Marte?
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia poate șterge Ucraina de pe harta planetei. A semnat...
Veste colosală Traian Băsescu. Fratele său l-a anunțat chiar acum
Insula Iubirii, sezonul 8. Detaliul care i-a făcut pe fani să creadă că Andrei și...
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când...
„Mama e mereu plecată din țară” Fiul Lui Andrei Aradits, Eric, confesiuni dureroase despre divorțul...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Bărbat îngropat cu pietre mari pe piept pentru a-l împiedica să „iasă din mormânt”, dezgropat...