Prima pagină » Economic » Investitorii imobiliari au adus cu 35% mai mulți bani la subsidiarele din România în acest an

Investitorii imobiliari au adus cu 35% mai mulți bani la subsidiarele din România în acest an

Investitorii imobiliari au adus cu 35% mai mulți bani la subsidiarele din România în acest an
Investitorii imobiliari străini au adus în primele zece luni circa 205 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le dețin în România, în creștere cu 35% față de perioada similară a anului trecut, când infuziile de fonduri au depășit 150 de milioane de euro.

Investitorii imobiliari străini au adus în primele zece luni circa 205 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le dețin în România, în creștere cu 35% față de perioada similară a anului trecut, când infuziile de fonduri au depășit 150 de milioane de euro, potrivit datelor ONRC, informează Mediafax.

Aporturile realizate de investitorii imobiliari străini au crescut considerabil în a doua parte a anului, având în vedere că în primele șase luni majorările de capital au totalizat doar 86 milioane de euro, puțin peste jumătate din suma trabsferată în perioada similară a anului trecut, de 150 milioane de euro.

Astfel, în perioada iulie-octombrie, capitalul subsidiarelor din România a fost majorat cu 119 milioane de euro.

Cu toate acestea, aporturile de capital realizate în acest an sunt cu mult mai reduse comparativ cu anii anteriori. Anul trecut, de exemplu, capitalul adus de investitorii imobiliari la firmele din România a scăzut de circa trei ori față de 2010.

Cea mai mare subscriere a fost realizată în acest an la firma Tower Center International, de 28 de milioane de euro. Pe locul doi se situează East Park Investment, care a primit un aport de aproape 14 milioane de euro de la investitori înregistrați în Cipru, aceasta fiind urmată de firma Albro Estate, deținută de investitori înregistrați în Olanda, care au majorat capitalul cu 13,2 milioane de euro. Tot investitori înregistrați în Olanda au majorat cu câte 11,5 milioane de euro capitalul firmelor Brașov Estate și Bacău Estate.

În același timp, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, Immochan Imobiliare, a adus peste 11,4 milioane de euro la capitalul firmei din România.

Sumele subscrise sunt în majoritate doar de ordinul câtorva milioane de euro, iar firmele aparțin unor investitori mici, cu câteva excepții.

Astfel, printre investitorii importanți care au adus bani entităților deținute în România se numără fondul german DEGI, care a majorat capitalul uneia din firmele pe care o controlează în România (DEGI PGV Tower din București) cu 1,8 milioane de euro, Multi Development din Olanda, cu un aport de 1,1 milioane de euro, și Gran Via din Spania, cu 2,9 milioane de euro.

Alți investitori sunt Area 10 Eastern World din Spania, cu o subscriere în valoare de 2,9 milioane de euro, și Quality Livind Development din Cipru, cu un aport de peste 8 milioane de euro.

Și investitorii români au adus bani la companiile imobiliare, capitalul Domus Stil, aparținând fraților Negoiță, fiind majorat cu 2,1 milioane de euro.

Alți investitori imobiliari activi pe piața românească în primele zece luni au fost firma Royal Land, care a alocat în două tranșe câte 7 milioane de euro, Ideal Rezidențial (înregistrată în Cipru), care a adus la capitalul firmei deținute în Ilfov peste 5 milioane de euro și Mageta Rezidențial din Spania, cu trei infuzii totalizând 7,2 milioane de euro. De asemenea, fondul britanic Tri Investments a alocat 1,67 milioane de euro firmei Tri Invest ERPF.

Citește și