Ioan Niculae a fost inclus într-un clasament al miliardarilor din țările europene, realizat de americanii de la Business Insider
This browser does not support the video element.
Bogătașii Europei au povești diferite – de la moștenitorii din Europa de Vest, până la plutocrații care și-au clădit averea pe piețele deschise după căderea Cortinei de Fier. Business Insider a analizat un clasament Forbes al miliardarilor europeni și nu a uitat să-l includă în listă pe Ioan Niculae, cel mai bogat român, care are probleme cu legea.
Ioan Niculae este descris drept „cel mai bogat român”, care și-a clădit averea în agricultură. „Acesta a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru dare de mită”, scrie publicația online de business. Averea sa netă este de 1,15 miliarde dolari.
Un alt miliardar este David Nahmad, cel mai bogat om din Monaco, care face parte dintr-o familie renumită de dealeri de artă. În 2013, familia a vândut tabloul lui Monet, Le Palais Contarini, pentru 30,8 milioane dolari, în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby”s. Averea sa netă este de 1,85 miliarde dolari.
Antti Herlin, cel mai bogat om din Finlanda, și-a clădit afacerea în domeniul ascensoarelor. El este strănepotul lui Harald Herlin, care a cumpărat compania KONE în 1920. Herlin are o avere netă de 3,6 miliarde dolari.
Jan Kulczyk din Polonia a profitat din plin de căderea Uniunii Sovietice și a început să vândă mașini germane în diferite țări, proaspăt ieșite de sub cortina comunistă. Miliardarul are afaceri și în domeniul telecomunicațiilor. Averea sa netă este de 4 miliarde dolari.
Americo Amorim este cel mai bogat om din Portugalia și a obținut o avere uriașă cu ajutorul Corticeira Amorim, cel mai mare producător de plută din lume. Bogătașul are business-uri și în Angola, o fostă colonie portugheză. Averea sa netă este de 4,4 miliarde dolari.
La rândul său, cel mai bogat om din Belgia, Albert Frere, s-a îmbogățit în domeniul producției de oțel, începând cu 1970. Are titlul de baron și o avere netă de 4,9 miliarde dolari.
Odd Reitan a înființat cel mai mare lanț de supermarketuri din Norvegia, REMA 1000. În 2012, acesta a scris o carte în care și-a imaginat cum ar fi să ajungă conducător al Norvegiei, numit de rege. Reitan are o avere de 5,2 miliarde dolari.
Ernesto Bertarelli a devenit putred de bogat după ce a vândut o companie farmaceutică, fondată de bunicul său. Averea sa este administrată prin intermediul fondului Waypoint Capital. Soția sa, Kirsty Bertarelli, este cea mai bogată femeie din Marea Britanie. Ernesto Bertarelli are o avere de 8,8 miliarde dolari.
Cel mai bogat om din Danemarca, Kjeld Kirk Kristiansen, deține gigantul Lego. El este nepotul lui Ole Kir Christiansen, fondatorul companiei de jucării. Kjeld a condus compania timp de 25 de ani, până în 2004 și deține o avere netă de 9,7 miliarde dolari.
Dacă ar fi rămas în Norvegia, John Fredriksen ar fi fost cel mai bogat om din Norvegia. Acesta este acum cetățean al Ciprului și unul dintre „baronii” mondiali ai petrolului. Miliardarul și-a rotunjit averea în timpul războiului dintre Iran și Irak, când a transportat cantități uriașe de petrol. Averea sa netă este de 10,5 miliarde dolari.
Fondatorul Red Bull, Dietrich Mateschitz, este cel mai bogat om din Austria și deține 50% din acțiunile companiei producătoare de băuturi energizante. Mateschitz a avut nevoie de 10 ani pentru a-și definitiva studiile universitare, dar acest lucru nu l-a afectat cu nimic, dacă ținem cont de faptul că deține o avere de 10,8 miliarde dolari.
Charlene de Carvalho-Haineken este cea mai bogată persoană din Olanda și deține imperiul Heineken. Bunicul ei, Gerard Adriaan Heineken, a înființat compania la finele secolului 19. În prezent, Charlene face parte din board-ul Heineken, având o avere netă de 11,6 miliarde dolari.
Gerald Cavendish Grosvenor, Ducele de Westminster, este cel mai bogat om din Marea Britanie. Acesta are o avere de 12,6 miliarde dolari, în mare parte moștenită.
La rândul lor, Maria Franca Fissolo și Giovanni Ferrero sunt cel mai bogați italieni. Soția și fiul răposatului mogul Michel Ferrero datorează averea companiei Ferrero SpA, unde Giovanii este director executiv. Dulciurile le-au adus celor doi o avere de 23,4 miliarde dolari.
Stefan Persson este cel mai mare acționar al H&M și totodată cel mai bogat om din Suedia. Compania vestimentară a fost înființată de Erling Persson, tatăl lui și fiul Karl-Johan Persson, actualul director executiv al H&M. Averea sa netă este de 24,5 miliarde dolari.
Cel mai bogat om din Germania este Georg Schaeffler, care deține 80% din Grupul Schaeffler, o afacere înființată în 1883, când a fost dezvoltată o metodă de producție în masă a rulmenților. Mama sa, Maria-Elisabeth Schaeffler, deține 20% din companie. Averea netă a lui Schaeffler este de 26,9 miliarde dolari.
O altă prezență este Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din Franța și din Europa, singura moștenitoare a imperiului cosmetic L’Oréal, înființat de tatăl ei. Bătrâna are o avere de 40,1 miliarde dolari.
Cel mai bogat european, potrivit clasamentului Business Insider, este Amancio Ortega. Spaniolul a înființat lanțul vestimentar Inditex Zara în anii 1970, fiind la început producător de cămăși. Averea sa netă este de 64,5 miliarde dolari.