Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu, a precizat într-un interviu acordat Economica.net că a plecat în Statele Unite cu o bursă plătită de americani, dar și că o așteaptă un job de profesor plătit cu aproape 100.000 de dolari la Universitatea Maryland.
„Și vreau să fie și foarte clar, eu am mai spus lucrurile astea, dar văd că nu prinde: m-am dus în SUA pe bursă. Plătită de americani. Tatăl meu nu a fost implicat în politică, nu cunoaște nici un politician, nici eu nu am cunoscut vreun politician înainte să îl întâlnesc pe domnul Ponta în Washington. Am o slujbă în Washington care mă așteaptă, care e plătită cu aproape 100.000 de dolari pe an”, a precizat ministrul Finanțelor, adăugând că nu s-a hotărât încă dacă va reveni în SUA după încheierea mandatului.
Ea a adăugat că la cursurile de masterat și doctorat de la Harvard și-a ales să studieze finanțele publice, dar și economia securității naționale.
Bugetul pe 2015, discutat în noiembrie cu FMI
Petrescu a precizat că, în prezent, prioritatea ministerului o reprezintă bugetul pe 2015.
O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) urmează să ajungă la București la finele lunii noiembrie, după alegeri, pentru a discuta bugetul, dar și pentru a oferi asistență tehnică României pentru reducerea evaziunii fiscale la TVA, precum și pentru verificarea persoanelor cu averi mari, susține ministrul Finanțelor.
„În plus, am cerut sprijinul FMI-ului pe un program, despre care eu cred că este extrem de important, în care se verifică persoanele cu averi foarte mari. Programul acesta a început cu mai mult timp în urmă, s-au luat în vizor mai multe persoane cu avere de peste 20 de milioane de euro. Am restrâns, ca să spun, sfera la 30 de persoane despre care crede ANAF că n-au venituri care să justifice averea pe care o au”, a explicat ministrul.
Scrisoarea de intenție cu FMI va fi semnată în luna ianuarie 2015, reprezentanții instituției urmând să ajungă în România în data de 13.
România a cerut CE excluderea cheltuielilor suplimentare de apărare din calculul deficitului
În ceea ce privește discuțiile pe care Petrescu le-a purtat Ecofin, ministrul a precizat că România a ridicat o problemă importantă, respectiv tratamentul cheltuielilor de apărare date de conflictul din Ucraina.
Petrescu a cerut ca acestea să nu fie incluse în ajustarea deficitului bugetar, idee susținută de mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Letonia, Franța și Slovacia.
„Comisia și președintele italian al Ecofin au concluzionat că de acum încolo Comisia Europeană va analiza de la caz la caz ce anume cheltuieli s-ar încadra în această regulă”, a precizat Petrescu.