Ionuț Dumitru, despre creșterea economică estimată de Guvern: Nu e chiar prudent să mergi cu o proiecție atât de optimistă
”Dacă ne uităm la ultima variantă pe care ministerul de Finanțe a transmis-o Consiliului Fiscal, e un buget care își bazează proiecțiile de venituri pe o proiecție foarte ambițioasă de creștere economică de peste 5%. În momentul de față nu cred că mai este vreun analist care să aibă o proiecție mai mare de 5% creștere economică. Deci, practic, veniturile bugetare par a fi prea optimiste din perspectiva unei politici bugetare prudente”, a spus Ionuț Dumitru.
Dumitru a arătat că nu este prudent să se meargă pe o proiecție atât de optimistă, întrucât s-ar fundamenta venituri prea mari, care ar conduce la creșterea deficitului.
”Evident că atunci când vorbim de prognoză, nimeni nu are deptate, dar când ai o progonoză care iese mult din intervalul pe care l-ar proiecta alți analiști, sau alte instituții, probabil că nu e chiar prudent să mergi cu o proiecție atât de optimistă pentru că în felul acesta îți fundamentezi venituri prea mari față de ceea ce se va executa și, dacă nu iei măsuri colective, poți ajunge să ai un deficit mai mare”, a explicat președintele Consiliului Fiscal.
Totodată, Dumitru a precizat că probabilitatea să se realizeze o creștere economică de peste 5%, proiectată de Guvern, este una destul de mică în momentul de față, marea majoritate a instituțiilor care fac proiecții având o proiecție în jur de 4%. În plus, Dumitru a menționat că este obligatoriu ca România să stea sub un deficit de 3% din PIB și că, in datele actuale, există probabilitatea ca rectificările bugetare din 2017 să fie unele negative.
”Un deficit de 3% oricum e mult prea mare pentru România în momentul de față. Ar trebui să avem deficite mult mai mici din perspectiva unei politici fiscal-bugetare prudente. Dacă vor fi sau nu rectificările bugetare pozitive sau negative nu știm în momentul ăsta. Date fiind premisele de la care plecăm acum, cu o proiecție prea optimistă pe partea de venituri bugetare, aș spune că sunt șanse mai degrabă mai mari să vedem rectificări negative decât pozitive”, a conchis Ionuț Dumitru.