Prima pagină » Economic » Ionuț Dumitru, la Gândul LIVE: Reducerea TVA la pâine nu a fost un succes

Ionuț Dumitru, la Gândul LIVE: Reducerea TVA la pâine nu a fost un succes

Ionuț Dumitru, la Gândul LIVE: Reducerea TVA la pâine nu a fost un succes
Reducerea TVA la pâine nu a fost un succes, așa cum s-a lăudat Guvernul, este de părere Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. În opinia sa, reducerea evaziunii fiscale nu este posibilă doar prin scăderea de taxe, fiind nevoie și de întărire a controlului.

Cifrele arată că scăderea TVA la pâine, de la 24%, la 9%, nu a avut efectele țintite de executiv, a spus Ionuț Dumitru la Gândul LIVE.

„Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, deși s-a proclamat un succes, nu a fost un asemenea succes. Veniturile au scăzut cu 50 la sută și numărul de contribuabili a scăzut cu 4 la sută. Măsura nu a făcut un miracol la nivel de evaziune fiscală, nu a dus la creșterea conformării voluntare (…) Nu e suficient să reducem fiscalitatea. Dacă nu plăteai 25%, nu plătești nici 9%. Trebuie întărit controlul (…) Îi dai morcovul, dar trebuie sa ai si bețișorul”, a punctat șeful Consiliului Fiscal.

În opinia sa, reducerea TVA, o măsură ce apare în programele electorale ale unora dintre candidații la Președinție, este o măsură bună, dar se poate realiza doar printr-o reducere a evaziunii fiscale.

„E posibil (să reducem TVA n.r.) în măsura în care reușești să spargi cercul vicios al economiei subterane. E clar că trebuie să reducem TVA, dar pe termen scurt ai un impact negativ pe venituri”, a precizat Dumitru, adăugând că în opinia sa, evaziunea fiscală ar trebui să fie considerată o problemă de securitate națională.

Din calculele Ministerului Finanțelor Publice reiese că reducerea TVA la pâine a dus la scăderea evaziunii fiscale cu 300 de milioane de lei.

„Din estimările MFP și Comisiei Naționale de Prognoză rezultă că în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 evaziunea la pâine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecând de la următoarele ipoteze: cantitatea suplimentară de pâine livrată de agenții economici a fost de 88.000 de tone, iar prețul mediu al pâinii și al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele șase luni a fost de 3,49 lei/kg”, a explicat ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu, citată de Mediafax.

Pe de altă parte, Rompan, patronatul din domeniul panificației, indică o scădere de doar 200 de milioane de lei.

Citește și