Prima pagină » Economic » Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: Taxele din România nu te motivează nici să muncești, nici să investești

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: Taxele din România nu te motivează nici să muncești, nici să investești

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: Taxele din România nu te motivează nici să muncești, nici să investești
Companiile nu sunt motivate să investească, iar angajații nu sunt motivați să muncească din cauza sistemului de taxare din România.

Sistemul de taxare impredictibil, birocrația, dar și nivelul taxelor plătite de companiile și angajații din România ne clasează pe ultimele locuri în lume la capitolul motivația de a munci și de a investi, a precizat Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal și economist-șef al Raiffeisen Bank, la o conferință organizată de portalul Cursdeguvernare și de Camera de Comerț și Industrie a României.

„Avem o poziționare extraordinar de slabă atunci când discutăm de efectele taxării asupra motivației de a munci sau de a investi. La motivația de a munci, spre exemplu, România ocupă locul 140 din 144 de țări. Este catastrofal. Sistemul de taxe din România nu te motivează nici să muncești, nici să investești. Investițiile și munca sunt principalii factori care generează creștere economică”, a declarat el.

Dumitru a adăugat că nu neaparat nivelul taxelor, dar și birocrația și lipsa de predictibilitate afectează mediul de afaceri, în special în această perioadă în care companiile își pregătesc bugetul pentru anul viitor.

„Noi nu știm în continuare care sunt principalele taxe din buget pentru anul următor. Nu avem un buget pentru anul următor, măcar cifrele principale”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal.

Economistul susține că sistemul de taxare din România este dezechilibrat, dar și că taxele sunt mai ridicate decât în alte state europene.

„Sistemul de taxare din România este dezechilibrat pe componente, dar ca nivel agregat al fiscalității nu este nicidecum mic în România. Problema pe care o avem este la nivel de colectare (…) Cifrele Băncii Mondiale arată că în România, o companie plătește, ca procent din profiturile sale comerciale mai mult decât o face o companie din Europa. Deci la nivel de companii, taxele nu sunt nicidecum mici”m

Mediul macroeconomic, o precondiție obligatorie, dar nu și suficientă

El a adăugat că România stă bine la un singur capitol, mediul macroeconomic, o precondiție obligatorie, nu și suficientă pentru a devenit mai competitivi.

„Dacă ne uităm la factorii care generează competitivitatea, România are o poziționare bună doar în zona de mediu macroeconomic. Cifrele macroeconomice, echilibrele macroeconomice arată mai bine în România decât în țările din jurul nostru.  Echilibrele macroeconomice sunt o precondinție necesară, dar nu suficientă pentru a avea o creștere economică”, a spus Dumitru.

România are cea mai nefavorabilă poziționare din regiune în ceea ce privește infrastructura.

„Cea nefavorabilă poziționare o avem la infrastructură. De departe, România are cea mai proastă infrastructură (…) Exact cheltuielile în infrastructură scad”, a subliniat Dumitru, în contextul reducerii semnificative a investițiilor făcute de stat.

Citește și