„E nevoie de reforme în învățământ, în sănătate, astfel încât cei care rămân să fie bine plătiți și să contribuie la proiecte de anvergură, cu efecte directe asupra calității forței de muncă viitoare. Dar nu poți să faci o creștere de salarii fără să te uiți cum te asiguri să crească productivitatea”, a explicat Ionuț Simion.
Președintele Amcham a mai susținut că tehnologia care îi sperie pe unii, are de fapt un efect pozitiv asupra economiei și forței de muncă.
„Sectorul public are nevoie de o reformă. Trebuie făcută o reformă a instituțiilor publice. Tot vorbim de tehnologizare, de modernizare. Lumea este speriată de tehnologie, crezând că astfel ne dispar locurile de muncă. În bugetul de stat s-a înregistrat o creștere economică de 5%, eu am să iau creșterea economică realistă de 3-3,5% pe care o dau și alte instituții și băncile. Dacă în următorii 5 ani, România va avea o creștere de 3-3,5% înseamnă că forța de muncă de care noi o să avem nevoie ca să asigurăm această creștere economică va fi de 6 milioane de oameni. La ora actuală, forța de muncă din România este de 5,1 milioane de oameni. Din ce creștem restul de oameni numai pentru o creștere de 3-3,5%? Trebuie să îi aducem de undeva. Fie îi aducem înapoi pe cei care au plecat, fie modernizăm structurile și încurajăm noile inițiative folosind tehnologie și eliberând acești oameni tocmai ca să vină să completeze penuria de forță de muncă existentă.”
Ionuț Simion a concluzionat că nu putem „tranzacționa viitorul pe termen mediu și lung pentru a avea efecte pe termen scurt” fără a avea rezultate nemulțumitoare.