Prima pagină » Economic » Isărescu atrage atenția că dobânzile scăzute ar putea cauza un nou boom în imobiliare

Isărescu atrage atenția că dobânzile scăzute ar putea cauza un nou boom în imobiliare

Isărescu atrage atenția că dobânzile scăzute ar putea cauza un nou boom în imobiliare
Dobânzile scăzute din întreaga Europă ar putea determina un nou val de investiții în pământuri și construcții, multe dintre ele cu caracter speculativ, întrucât cei care economisesc vor o recompensă pentru banii pe care i-au pus deoparte, a avertizat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a reiterat că analizând structura investițiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziții de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ,

„Și acum se vorbește de aceleași lucruri (investițiile speculative în imobiliare – n.r.) cu dobânzile astea scăzute, bătând spre zero. Ecuația este simplă. Dacă omul care pune banul deoparte, vrea să fie avantajat cel puțin cu o dobândă mică, dar real pozitivă. Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va crește valoarea. Dar crește până într-un punct. Care este punctul în orice speculație? Povestea aceea veche cu hainele împăratului…până când unul strigă: «împăratul este gol». După aceea se schimbă percepția”, a explicat Isărescu.

 

Oficialul BNR a pledat petru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România.

„Am spus-o și atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (…) Lucrurile se complică când încerci să obții date mai sensibile. Ce gânduri aveți cu investiția, când faceți investiția propri-zisă, de unde luați banii?”, a completat guvernatorul BNR.

În 2008, Isărescu declara că prețurile înalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifică, avertizând că este vorba despre o bulă speculativă.
Analiștii internaționali apreciază că unul dintre efectele nedorite ale politicii de relaxare monetară promovate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a susține economia zonei euro amenințată de deflație, îl reprezintă speculațiile cu active pe piețele din Europa de Est.

Potrivit unei analize MarketWatch realizată de Mathew Lynn, relaxarea monetară va avea un impact semnificativ asupra piețelor și economiei, așa cum a avut tipărirea de bani în Statele Unite, Marea Britanie și Japonia, dar mare parte din acesta se va produce în locuri neașteptate, nu unde anticipează băncile centrale.

În opinia autorului, Europa de Est este posibil să apară speculații cu active, lira sterlină se va aprecia, Statele Unite vor majora dobânzile mai rapid decât intenționau, germanii vor învăța să le placă tipărirea de bani, iar aurul se va afunda și mai mult în piața bear. În schimb, contribuția la ieșirea economiei europene din recesiune va fi sub așteptări, anticipează Lynn.
Economia globală este în curs de redresare, dar situația din zona euro continuă să fie precară. Economia olandeză s-a contractat din nou în primul trimestru, cea a Franței a stagnat, în timp ce creșterea PIB-ului german nu mai este atât de solidă. Inflația, de 0,5%, este cu mult sub ținta BCE de până la 2%, iar prețurile ar putea scădea în curând, în termeni absoluți.
 

 

Citește și