Isărescu: Dacă e nevoie de miracole, invit media să meargă la Maglavit și să-l găsească pe Petrache Lupu

Publicat: 18 07. 2013, 13:07
Actualizat: 24 03. 2019, 01:28

România nu a trecut printr-o criză finaciar-bancară, iar responsabilitatea autorităților ține de gestionarea riscurilor și nu de ghicirea viitorului, iar „dacă e nevoie de miracole, invit media să meargă la Maglavit și să-l găsească pe Petrache Lupu”, a spus joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), la coloviul „Spre o nouă arhitectură de supraveghere a piețelor financiare în Uniunea Europeană”.

„A veni acum și a spune că nu vom mai avea crize înseamnă a fi nerealist. Nu putem să transformăm pe nimeni, nicio instituție și nicio persoană, într-un fel de Dumnezeu. Noi încercăm să gestionăm riscuri, nu să ghicim viitorul că ne transformăm în altceva (…) Dacă e nevoie de miracole, invit media să meargă la Maglavit și să-l găsească pe Petrache Lupu”, a declarat Isărescu, făcând aluzie la incidentul petrecut în 1935 în localitatea doljeană, când ciobanul Petrache Lupu a pretins că l-a văzut pe Dumnezeu.

Guvernatorul a precizat că economia mondială se află la începutul unui nou ciclu, iar stabilitatea macroeconomică reprezintă o precondiție pentru creșterea economică sustenabilă.

„Când văd că toate dezbaterile duc spre ruperea echilibrelor financiare devin bănuitor, cel puțin. Stabilitatea macroeconomică este o precondiție pentru orice program viitor de creștere economică sustenabilă. Economia în care trăim are cicluri cu suișuri și coborâșuri”, a spus el, precizând că este de datoria economiștilor să le atragă atenția guvernanților care gândesc în „cicluri politice” de necesitatea anumitor măsuri de ajustare ce trebuie luate în perioade de „boom” economic pentru a preveni eventuale dezechilibre ce au loc atunci când creșterea economică scade.

„Cred că a sosit momentul, cu toate că înseamnă o mare pierdere de rating, în care trebuie să înțelegem anumite lucruri, să încălzim o ciorbă veche, de exemplu, noțiunea de criză care are mai multe fațete, economică , financiară, morală. România a evitat o criză financiar-bancară în această perioadă, într-adevăr cu asistență financiară și nu numai financiară internațională. Eu vă spun că din punctul meu de vedere nu poate să fie nimic mai rău decât o criză financiar-bancară. Este devastatoare, are efecte pe ani întregi, pe generații”, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a vorbit și despre responsabilitatea băncilor în ceea ce privește acordarea creditelor. În luna mai, rata creditelor neperformante a urcat la 20,2%.

„Cât de vinovate au fost băncile că au dat credite în perioada 2006, 2007, 2008, când veniturile s-au dublat, veniturile salariale, datorită perioadei de boom? Dar nu numai în sectorul privat s-au dublat salariile ci și în sectorul public. Ponderea fondului de salarii a crescut în câțiva ani de la 4-5% din venituri la 10% în sectorul bugetar. Și atunci banca care se uită la salariul lui x-ulescu: îi luăm o treime din salariu… cu toate că acesta nu era unul realist, chiar dacă a fost aprobat prin legi votate de Parlamentul României”, a arătat el.

În ceea ce privește măsurile ce urmează a fi adoptate, guvernatorul a precizat că „viitorul prezent și cel foarte apropiat ne va întâmpina cu o revizuire profundă a politicilor macroprudențiale și microprudențiale”.