În două zile de tranzacționare, leul a pierdut aproape 1% față de euro. BNR a anunțat miercuri cel mai mare curs oficial din istorie, de 4,4168 de lei/euro, în creștere cu 2 bani față de cel anunțat luni. Marți, 1 mai, nu s-au efectuat tranzacții pe plan local. Pe piața externă însă cursul a atins la un moment dat nivelul de 4,4675 lei/euro.
Poate pentru prima dată după mult timp, atât BNR, cât și dealerii valutari, cei care intermediază tranzacțiile cu valută, sunt total de acord: nu este vorba despre un atac, ci despre o reacție oarecum normală a pieței față de o situație politică instabilă, care poate duce foarte rapid la derapaje economice.
Isărescu: Deprecierea reflectă și situația politică actuală
Confirmarea a venit de la cel mai înalt nivel. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a recunoscut miercuri, că evoluția actuală a leului „deocamdată este o reacție la situația politică”. „În patru luni de zile am avut două schimbări de guvern, o lună de proteste sociale, o iarnă destul de grea. Să nu trecem cu vederea aceste lucruri”, a declarat Isărescu la finalul briefing-ului de presă ținut după ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație (CA) al BNR.
Guvernatorul BNR a minimizat însă, pe cât posibil, evoluția leului. „Cursul este pentru unii la un nivel ridicat pentru că s-a vorbit, pentru că presa a scris, despre acest nivel, de 4,4, ca de un prag psihologic pe care noi l-am apăra. Cifrele arată însă altceva: de la începutul acestui an este o depreciere de circa 2%, deci mică”, a declarat el, cu mențiunea că BNR este conștientă de faptul că poate apărea panica la nivelul populației, motiv pentru Banca a luat măsuri și va urmări cu mare atenție acest lucru.
De faptul că Banca a luat măsuri sunt siguri și dealer-ii valutari, care susțin că, indiferent care este poziția oficială a BNR, banca centrală a intervenit consistent în piață, pentru a încetini deprecierea leului.
Dealerii valutari: Numirea lui Georgescu este bună, dar nu este de ajuns
Leul a început dimineața zilei de miercuri în corzi, după ziua de 1 mai, când piața locală a fost închisă. La București nu s-a tranzacționat, însă pe alte piețe da, ceea ce a făcut ca pe piața interbancară cursul să pornească miercuri de la 4,43 de lei pentru un euro.
„BNR a intervenit. A vândut euro. Altfel nu se anunța cursul ăsta. Reacția piețelor este normală, nu e niciun atac. E instabilitate politică urmată cel mai probabil de cea economică”, a declarat pentru gândul un dealer care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.
„Numirea lui Florin Georgescu este un lucru foarte bun. El este însă recunoscut drept un mare profesionist doar pe plan local. Străinii nu știu de el. Dacă l-ar fi numit pe Isărescu, altfel ar fi stat lucrurile”, a precizat el.
Poate cel mai important pasaj al discursului guvernatorului a fost însă cel în care în care Isărescu a lăsat de înțeles că, poate, este timpul ca românii să se obișnuiască și cu faptul că leul poate fi și mai slab decât 4,4 lei/euro.
„După o perioadă de trei ani în care cursul a variat în anumite zone trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva fundamentele economice actuale dc la o anumită mișcare a acestei zone”, a declarat Isărescu, lăsând astfel de înțeles că este posibil ca paritatea leu/euro să ajungă și la valori mai mari.