Isărescu, despre comitetul menit să prevină crizele financiare: Nu este o megastructură și nici o trecere a responsabilității dintr-o parte în alta
Comitetul pentru Supravegherea Macroprudențială nu este o „megastructură”, ci o „punere în practică a reformelor instituționale din zona euro și din Uniunea Europeană”, a precizat joi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul ceremoniei de primire a titlului de „Doctor Honoris Causa” a Universității București, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea instituției de învățământ.
„Nu este nicio megastructură.(…) Supravegherea pentru toate componentele pieței financiare trebuie să se facă integrat. Nu înseamnă responsabilitate trecută dintr-o parte în altă (între BNR și ASF n.r.), dar înseamnă schimb de informații și evaluare de risc sistemic, de contagiune. Dacă o societate de asigurări are probleme, ne uităm ce impact poate să aibă asupra băncilor, asupra instituțiilor financiare nebancare, asupra altor sectoare financiare. Acesta este rolul”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a vorbit despre legăturile dintre instituția pe care o conduce și Universitatea București, iar în a doua parte a prezentării a reluat o prelegere susținută la finele anului trecut în cadrul conferinței internaționale ESPERA 2013, prezentare intitulată „România și zona euro”.
„Acest mecanism este în consecința sau în punerea în practică a reformelor instituționale din zona euro și din Uniunea Europeană”, a mai adăugat Isărescu în legătură cu noua structură pe care urmează să o conducă.
Comitetul pentru Supravegherea Macroprudențială ar fi trebuit înființat până la jumătatea anului 2013, însă proiectul a fost amânat și modificat pe parcurs.
Scopul acestui comitet este „menținerea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista la șocuri și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice”, potrivit proiectului publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice (BNR).
Din acest comitet vor face parte nouă persoane și anume cinci reprezentanți ai Băncii Naționale, doi ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și doi reprezentanți ai Fianțelor, mai exact: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, Dan Radu Rușanu, președintele ASF, Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte ASF și doi reprezentanți ai guvernului care urmează să fie desemnați de premier.