Prima pagină » Economic » Isărescu, despre eventuala ieșire a Greciei din zona euro: Contaminarea sistemului bancar va fi limitată

Isărescu, despre eventuala ieșire a Greciei din zona euro: Contaminarea sistemului bancar va fi limitată

Isărescu, despre eventuala ieșire a Greciei din zona euro: Contaminarea sistemului bancar va fi limitată
O eventuală ieșire a Greciei din zona euro reprezintă un pericol mare, pe care BNR îl are în vedere, având instrumente de combatere a efectelor negative, dar contagiunea la nivel bancar va fi limitată, întrucât este vorba de bănci românești cu capital grecesc, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a punctat în mai multe rânduri că banca centrală dispune de o paletă largă de instrumente de intervenție comparativ cu alte bănci centrale, pornind de la dobânda încă ridicată comparativ cu ratele din regiune, la rezervele minime obligatorii și cursul de schimb, unde BNR aplică un regim de flotare controlată.

„Grecia este un pericol mare și trebuie avut în vedere și de către noi, de România. Noi, la BNR, deja l-am luat în considerare. Sperăm să nu se întâmple și nu cred că se va întâmpla, dar, ca orice instituție serioasă, suntem pregătiți”, a declarat miercuri Isărescu în conferința de presă susțintă după ședința Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară.

În ceea ce privește o eventuală contaminare a sistemului bancar, șeful băncii centrale susține că aceasta ar fi limitată, fiind vorba de bănci românești cu capital grecesc, autorizate și supravegheate de BNR, și nu de bănci grecești.

 

Isărescu recunoaște că ar exista un impact al unei situații dificile din Grecia în situația băncilor românești cu capital grecesc, dar ar fi mult diminuat față de situația în care aceste instituții ar fi sucursale.

„Care este dependența față de banca-mamă. Domnul Cinteză (Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din BNR – n.r.) dacă vede o deteriorare a indicatorilor de solvabilitate, pune mâna pe telefon și sună acționarii (…) Sunt bănci românești, autorizate în întregime de BNR, supravegheate de BNR (…) În cazul băncilor grecești am văzut un comporatament exemplar și din partea acționarilor, și a managementului și a direcției de supraveghere din Grecia”, a arătat Isărescu.

Printre marile necunoscute ale acestui an, Isărescu a enumerat și situația zonei euro, unde inflația a trecut în teritoriul negativ, fără a fi încă evidentă intrarea într-o etapă deflaționistă, iar banca centrală analizează impactul unor noi măsuri de relaxare monetară.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a arătat că banca centrală analizează posibilul impact al unei „relaxări cantitative” (quantitative easing) din partea BCE, dar nu a inclus-o în model, întrucât există încă multe necunoscute.

Speculațiile cu privire la o posibilă ieșire a Greciei din zona euro s-au multiplicat în acest weekend, când săptămânalul german Der Spiegel a anunțat că Angela Merkel ar fi pregătită să lase statul grec să iasă din zona euro în cazul în care stânga radicală Syriza va repune în discuție măsurile de austerite dacă va obține victoria în alegerile legislative din 25 ianuarie.
Berlinul nu a dezmințit aceste informații, afirmând totodată că Guvernul german nu va iniția o astfel de discuție.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse țării sale de creditorii internaționali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice.
Premierul grec în exercițiu, conservatorul Antonis Samara, admite, în schimb, posibilitatea unei renunțări la moneda comună, cu scopul de a încerca să câștige scrutinul anticipat.

Acuzată de exercitarea unor presiuni asupra alegătorilor greci, Comisia Europeană încearcă să arate mai multă prudență.
Parlamentul grec a anunțat miercurea trecută dizolvarea sa și a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stânga radicală Syriza este favorită în sondaje.
 

 

Citește și