Isărescu: În România nu facem relaxare cantitativă, nu forțăm pe nimeni să cumpere titluri de stat
„În România nu ne aflăm în această situație (de la nivelul zonei euro – n.r.), nu facem relaxare cantitativă, nu forțăm pe nimeni să cumpere titluri de stat. Am lăsat ceva lichiditate în piață, însă intenția noastră nu este să lăsăm excesul de lichiditate a la long, nu face bine”, a afirmat marți Isărescu la conferința „Viitorul modelelor de business bancar”, organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României.
El a arătat că și băncile centrale au fost nevoite să se adapteze, nu numai cele comerciale, prin măsurile neconvenționale pe care a trebuit să le adopte, în România fiind numite măsuri „neortodoxe”.
Șeful BNR a punctat că scopul băncii centrale a fost să arate că exista acest exces de lichiditate, pe lângă „sacul” din rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei deținute de băncile comerciale la BNR, la nivelul de 10-12%.
„Am vrut să spunem: nu uitați că mai este și această lichiditate! Însă nu chestiunea lichidității, a banilor era problema, ci calitatea, relația ruptă după o criză păcătoasă între clienții băncilor și bancheri”, a menționat guvernatorul.
Isărescu a reluat ideea că în România nu există nici relaxare cantitativă, nici deflație, cu toate că rata inflației se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ.
„Deflația înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului și apoi iar la reducerea prețurilor”, a conchis șeful BNR.