Isărescu: Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma

Isărescu: Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma
Publicat: 17/05/2013, 17:21
Actualizat: 27/03/2019, 11:33

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, la Sibiu, că actuala criză din Europa este „o criză de creștere”, exprimându-și speranța că va fi depășită și afirmând că nu face parte „din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma”, transmite corespondentul Mediafax.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut, vineri, la Sibiu, în cadrul unei conferințe economice, o prelegere cu tema „Uniunea bancară: principii, provocări, perspective”.

Înainte de a vorbi „pe limba păsărească a economiștilor” și a prezenta chestiuni concrete despre tema aleasă, guvernatorul BNR a făcut o introducere în care s-a declarat un susținător al proiectului european, exprimându-și speranța că actuala criză economică din Uniunea Europeană va fi depășită.

„Prezentarea mea este o prezentare pozitivă, pornește de la ideea – și, trebuie să recunoaștem, și speranța noastră – că actuala criză economică din Uniunea Europeană, Uniune din care facem parte, este una din multele crize de când s-a format această Uniune, dar este una care va fi depășită”, a afirmat Isărescu.

El a comparat creșterea rapidă a Uniunii Europene, de la 15 state în urmă cu 20 de ani, la 27 de state în prezent, cu creșterea rapidă a unui copil.

„Știți că o creștere rapidă este și o problemă”, a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că nu face parte dintre aceia care consideră că zona euro se va destrăma și a precizat că el crede în proiectul european, în pofida problemelor.

„Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma. Trebuie să fim realiști, este în mari probleme, eu zic că este o criză a creșterii, o criză a dezvoltării poate prea rapide. Înainte de Maastricht, înainte de 1993, în țările dezvoltate din Occident erau restricții la mișcările de capital, nu puteai să te duci și să transferi bani rapid dintr-o țară în alta, chiar dacă îi transferai prin sistemul bancar, aveai limită la graniță. O asemenea expansiune teritorială a Uniunii Europene în lățime, dar și în adâncime, în profunzime, o asemenea integrare, nu cred că se putea face fără dificultăți, fără probleme de criză. Eu fac parte din categoria acelora care cred în proiectul european, chiar știind că avem probleme, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi rezolvate”, a susținut guvernatorul BNR.

Isărescu a vorbit și despre anumite „ajustări” de cheltuieli, necesare mai ales atunci când s-au aplicat măsuri „mai generoase”, care nu au fost sustenabile.

„Ajustarea este inevitabilă, este exact ca atunci când îți faci socotelile acasă: îi dai copilului tău mai mult decât poți să duci tu, ca părinte, și îl chemi într-o seară și îi spui: «Băi, nu mai pot, nu mai am de unde». Cred că ni s-a întâmplat la toți cei de aici care avem copii. Și îl ajustezi, nu ai altă soluție, mai ales dacă ai încercat și soluția îndatorării, îți bat creditorii la ușă, îți cer banii înapoi. Cu ajustarea se ajunge în austeritate sau nu. Ajustarea este inevitabilă când măsurile au fost mai generoase, nu au fost sustenabile”, a continuat Isărescu.

El a apreciat că ajustarea poate să evite austeritatea.

„Dar, dacă ești într-adevăr și vizionar, și echilibrat, și cântărești bine lucrurile, o ajustare poate evita, cred eu, austeritatea sau să fie o austeritate pe termen scurt, și asta este misiunea noastră, a economiștilor, a finațiștilor: cum facem ca o ajustare inevitabilă – trebuie să dai banii înapoi, trebuie să strângi puțin cureaua – să nu devină o austeritate de lungă durată, să nu ducă la o criză socială de proporții. Într-adevăr, asta este o problemă”, le-a spus Isărescu celor prezenți în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Guvernatorul BNR a participat, vineri, la Sibiu, la a XX-a ediție a International Economic Conference, cu tema „Post-crisis Economy: Challenges and Opportunities”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Informații îngrijorătoare despre starea lui Nicu Covaci: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Cine este Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de abuz sexual: "O...
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
David Popovici câştigă medalia de bronz a probei olimpice de 100 metri liber
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi...
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Brânza ricotta, în pericol din cauza unei secete fără precedent