Isărescu: România are nevoie de stabilitate pentru o creștere economică

Publicat: 28 03. 2013, 16:37
Actualizat: 20 03. 2019, 14:17

România depinde de investiții pentru a avea o creștere economică sustenabilă, însă investitorii au nevoie de stabilitate politică, financiară și de prețuri, a precizat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), într-un briefing de presă în care a detaliat deciziile de politică monetară ale Consiliului de Administrație al BNR.

Guvernatorul a precizat că BNR contribuie la asigurarea stabilității prin țintirea inflației, mai ales prin asigurarea stabilității prețurilor.

„Credem că aceasta (asigurarea stabilității prețurilor n.r.) este contribuția cea mai importantă pe care Banca Națională o poate da pentru creșterea sustenabilă care în România depinde, mai mult decât oriunde, de investiții. Nu cred că un investitor, fie el român sau din străinătate, este mai atent la altceva decât la stabilitate, la stabilitatea politică, financiară, de prețuri. Investitorul este un animal sperios, ca să-l citez pe Keynes (John Keynes, economist britanic n.r.), nu va face niciodată investiții riscante”, a declarat Mugur Isărescu.

Cum va evolua inflația

În ceea ce privește evoluția inflației, guvernatorul BNR a explicat că trendul este descendent, însă ar putea exista anumite variații de la lună la lună pe fondul evoluției prețurilor volatile luate în calcul pentru stabilirea indicelui prețurilor de consum, respectiv a inflației. Prețuri volatile sunt, spre exemplu, prețurile alimentelor.

„Ne preocupă cu deosebire inflația. O vedem descrescătoare, dar asta nu înseamnă că nu vor putea să existe variații lunare. Indicele prețurilor de consum conține o pondere relativ ridicată de prețuri volatile. Oricând mai poate să apară o poveste cu cartoful sau cu fasolea”, a explicat Isărescu, adăugând în glumă că „poate ar trebui să ținem în rezerva băncii naționale și cartofi”.

Consiliul de Administrație al BNR a decis joi menținerea dobânzii cheie de politică monetară, cea care „dă tonul” dobânzilor practicate de băncile comerciale din România, la nivelul de 5,25% pe an.

O rată mai scăzută a dobânzii de politică monetară înseamnă costuri de finanțare mai mici pentru băncile care împrumută lei de la BNR și o eventuală relaxare a creditării prin reducerea dobânzilor la care băncile împrumută populația.

„Pe măsură ce această tendință descrescătoare (a inflației n.r.) va fi percepută corect de către public vom proceda în consecință, prin ajustări ale politicii monetare”, a precizat Isărescu.