Isărescu: „Și domnitorul Constantin Brâncoveanu știu că și-a depus banii în străinătate și uitați ce-a pățit”
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu recomandă depunerea banilor în străinătate, ci încredere în sistemul bancar românesc, amintind de moartea lui Constantin Brâncoveanu, care a fost torturat pentru a-și declara întreaga avere, inclusiv banii din străinătate.
„Radu Mihnea a fost primul domn român care și-a deschis un depozit la Veneția, am putea spune că a plecat cu banii în străinătate, și-a depus 20.000 de galbeni la Zecca, Veneția”, a afirmat Isărescu, prezent la o dezbatere prilejuită de lansarea cărții „Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideoligie în cronistica moldovenească a secolului al XVII-lea” de Nadia Manea.
El a citat din carte, în care se consemnează că Radu Mihnea apela la o manieră modernă și sigură de a păstra banii, care erau garantați de Republica Venețiană, arătându-se „puțin revoltat” că este o invitație la a depune banii în străinătate.
„Și domnitorul Constantin Brâncoveanu știu că și-a depus banii în străinătate și uitați ce-a pățit. Deci nu este bine să depunem banii în străinătate, ci să avem încredere în sistemul bancar românesc”, a afirmat șeful băncii centrale.
El s-a referit și la „obsesia” băncilor centrale și a guvernatorilor de a ține sub control inflația.
„Despre băncile centrale și guvernatorii acestora se spune că au o obsesie: inflația, să țină inflația cât mai jos. Și în mare măsură este adevărat, dar nu toți guvernatorii recunosc acest lucru, că sunt obsedați, însă că au preocuparea să țină prețurile scăzute este adevărat. Inflația este opusul stabilității monetare”, a mai spus Isărescu.