Prima pagină » Economic » Isărescu vorbește despre pensionare și despre pregătirea noilor generații: „Dacă nu știi, te învăț, dacă nu poți, te ajut, dacă nu vrei, te conving, dacă nu, te dau afară”

Isărescu vorbește despre pensionare și despre pregătirea noilor generații: „Dacă nu știi, te învăț, dacă nu poți, te ajut, dacă nu vrei, te conving, dacă nu, te dau afară”

Isărescu vorbește despre pensionare și despre pregătirea noilor generații:
Delăsarea și lipsa de perseverență, des întâlnite "pe malurile Dâmboviței", există și în rândul angajaților BNR, spune Mugur Isărescu, arătând că generația pe care o reprezintă, aflată în prag de pensionare, trebuie să facă loc tinerilor și are datoria, "pe ultima sută", să formeze noii lideri.

Delăsarea și lipsa de perseverență, des întâlnite „pe malurile Dâmboviței”, există și în rândul angajaților BNR, spune Mugur Isărescu, arătând că generația pe care o reprezintă, aflată în prag de pensionare, trebuie să facă loc tinerilor și are datoria, „pe ultima sută”, să formeze noii lideri.

„Acționăm într-un mediu românesc și mediul ăsta își spune cuvântul. Delăsarea apare la noi, indolența, una din marile pacoste ale comportamentului în această țară, lucrul neterminat îl vezi în România pe la toate colțurile. Perseverența insuficientă, ca să nu zic altfel. Sunt delicat, de fapt, iarăși legat de delăsare și lipsa de perseverență, nu este calitatea primordială pe malurile Dâmboviței. Nu pot să spun că în această instituție ele nu există. Simt și eu, fiind conducător, îți trebuie metode diverse, ba să-i zgudui, ba să-i mai stimulezi, ba să-i mai ironizezi câteodată. Nu există o metodă ușoară de a împinge lucrurile înainte”, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu la seminarul „Cultura instituțională – element cheie în susținerea performanței” organizat de BNR.

Isărescu spune că la banca centrală se încearcă înlocuirea metodei după zicala „meseria se fură” cu metoda „dacă nu știi, te învăț, dacă nu poți, te ajut, dacă nu vrei, te conving, dacă nu, te dau afară”.

„Sau cu ușoară adaptare, de exemplu, dacă nu știi te perfecționezi sau te perfecționez. Dacă nu poți, îți ofer îndrumare, dacă nu vrei te evaluez și te salarizez în consecință”, a completat Isărescu.

O altă direcție de acțiune este alinierea cadrului și politicii interne pentru a îndrepta instituția spre o cultură de tip deschis, precum alte bănci centrale din lume, care sunt în general relativ deschise, discrete, vigilente și profesioniste.

BNR va implementa, cu ajutorul unei firme specializate, un nou sistem de salarizare, promovare și evaluare a competențelor salariaților.

„Am mai încercat acum vreo 10 ani, dar nu a prea mers. S-a făcut o jumătate de pas înainte, dar multe rigidități. Sperăm ca acum lucrurile să fie mai bine pregătite”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR este de părere că noii angajați trebuie selectați cu grijă, dar nu cu examene „tipicariste”, ci în urma unei evaluări mai generale și a unei discuții din care să reiasă dacă acel candidat îmbrățișează valorile instituției. Isărescu a menționat că înclină spre o asemenea abordare și datorită faptului că a continuat cu profesia de dascăl și a menținut legătura cu studenții.

Totodată, salariații trebuie evaluați în funcție de performanță, de integritatea morală și loialitatea față de instituție, iar conducătorii promovați trebuie să-și adapteze comportamentul pentru a îndeplini obiectivele instituției, dar menținând în același timp un climat de lucru motivator.

„Zbiri, oameni nervoși, care nu au încredere în ceilalți, care să își arate numai superioritatea profesională nu sunt bineveniți. Este o altă manieră de a discuta cu subalternii, care cred că are mult mai mare eficiență decât, să numesc așa, terorist de serviciu. Asta nu înseamnă nici relaxare, nici îngăduință exagerată. Recompensarea și promovarea să fie realizate prin raportare directă la performanță”, a mai spus Isărescu.

Amintind că profesioniștii din generația lui se pensionează rând pe rând, șeful băncii centrale pledează pentru un schimb de ștefetă, să se lase loc celor tineri, și afirmă că este chiar de datoria vechii generații să-i formeze pe aceștia ca lideri.

„Generația mea se apropie de pensionare, mă despart de foști colegi. Uneori, nu neapărat cu lacrimi în ochi, dar cu nostalgia anilor care au trecut. Sunt oameni cu care am plecat la drum în ’90, se pensionează rând pe rând și trebuie să facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe acești noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere”, a mai spus guvernatorul BNR.

Citește și