Prima pagină » Economic » Italia pregătește un plan care ar încuraja angajații în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor

Italia pregătește un plan care ar încuraja angajații în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor

Italia pregătește un plan care ar încuraja angajații în vârstă să cedeze o parte din muncă tinerilor
Guvernul italian vrea să reducă șomajul în rândul tinerilor printr-un program care presupune ca angajații care se apropie de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru în favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodată ca "mentori".

Guvernul italian vrea să reducă șomajul în rândul tinerilor printr-un program care presupune ca angajații care se apropie de vârsta pensionării să cedeze din orele de lucru în favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodată ca „mentori”, informează Mediafax, citând Wall Street Journal (WSJ).

Ministrul Muncii, Enrico Giovaninni, a declarat că va discuta în următoarele zile cu liderii sindicali ideea „predării ștafetei între generații”, care ar urma să fie introdusă în contractele de muncă.

Oficialul a precizat că sindicatele s-au arătat în favoarea inițiativei.

Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori și ar ajuta tinerii să-și găsească mai ușor locuri de muncă.

Șomajul a devenit o problemă majoră în Europa odată cu criza financiară și declinul economic prelungit. Rata șomajului se plasează la peste 12% în zona euro și 11% în UE.

Șomajul în rândul tinerilor a atins cote alarmante de aproape 25%, depășind 50% în Grecia și Spania. În Italia, șomajul în rândul tinerilor se ridică la 38,4%, iar rata generală a șomajului este de 11,5%, potrivit datelor Eurostat.

Noul guvern de coaliție instalat în Italia, condus de premierul Enrico Letta, nu a prezentat încă planuri care vizează crearea de noi locuri de muncă. Totodată, deficitul creat de noul program în ceea ce privește contribuțiile la fondurile de pensii ale angajaților în vârstă va fi acoperit din bani publici.

Planul a fost descris de Giovannini drept „costisitor, dar posibil”.

Reducerea șomajului în rândul tinerilor a fost asumată ca prioritate de cabinetul Letta.

Ministerul Muncii analizează mai multe măsuri, pe lângă „predarea ștafetei”. Printre acestea se numără optimizarea legislației astfel încât companiile să poată angaja mai lesne lucrători pe bază de contracte temporare, precum și facilitarea prelungirii acestora.

Autoritățile au adoptat totodată creșterea cu 1 miliard de euro a finanțării programului de suplimentare a salariilor angajaților trimiși în șomaj tehnic.

Programul de schimb de generații este probabil cea mai ambițioasă măsură. În linii mari, inițiativa prevede ca angajații care se apropie de vârsta pensionării să lucreze cu jumătate de normă, cedând unui tânăr restul programului de lucru.

Firmele ar plăti mai modest angajații tineri, în timp ce guvernul va suplimenta contribuțiile sociale pentru lucrătorii în vârstă astfel încât să mențină nivelul asigurat de munca cu normă întreagă.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Autor

Citește și