JAPONIA vrea să investească în România / AMEPIP: Startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro

Publicat: 02 07. 2024, 11:52

Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), a anunțat că Japonia vrea să investească în România prin intermediul unui vehicul de cofinanțare al Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare. Declarația a venit în urma unei întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai Băncii Japoneze pentru Cooperare Internațională (JBIC). Reprezentanții JBIC au declarat că sunt interesați de finanțarea de startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al AMEPIP, Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională are deja experienţă în administrarea unui astfel de fond de fonduri pe care îl deţine în Polonia şi care va fi utilizat şi pentru cofinanţarea Fondului de Fonduri de capital de risc pentru Rezilienţă (Recovery Equity Fund sau REF) din România.

JBIC, interesat de cofinanţarea Fondului de fonduri

“Reprezentanții JBIC au declarat că sunt interesați de cofinanțarea Fondului de fonduri, un instrument pentru finanțarea de startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro gestionat de Guvernul României împreună cu European Investment Fund. Această sursă de finanțare se adresează mai multor categorii de fonduri: fonduri de infrastructură, fonduri de capital de dezvoltare (private equity), fonduri de capital de risc (venture capital) sau platforme de crowdfunding. Experiența în administrarea unui astfel de fond de fonduri în Polonia va fi utilizată ca vehicul pentru confinanțarea proiectelor din țara noastră, partea română fiind responsabilă cu realizarea unei analize preliminare,” a declarat președintele AMEPIP, la finalul întâlnirii cu oficialii Japan Bank for International Cooperation.

În decembrie 2021, Guvernul României şi Fondul European de investiţii au semnat un contract pentru înfiinţarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiţie finanţată printr-o contribuţie de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare”. Se anticipează că, până în 2026, aproximativ 20 de fonduri de investiţii vor obţine resurse pentru a investi în firme româneşti. Apelul pentru selecţia intermediarilor financiari a fost lansat în august 2022.

Tot la întâlnirea de la Tokyo, reprezentanţii instituţiei financiare japoneze şi-au exprimat interesul şi pentru achiziţionarea de obligaţiuni denominate în yeni, Samurai Bonds, prin care ţara noastră îşi va putea diversifica sursele pentru acoperirea necesarului de finanţare. Primele obligaţiuni denominate în yeni japonezi sunt plănuite să fie lansate în 2024.

CITEȘTE ȘI:

Președintele AMEPIP: Forumul pentru INOVARE România-Japonia, oportunitate de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre cele două țări

Mihai Precup, AMEPIP: România poate deveni un HUB regional pentru reconstrucția Ucrainei după război