Președintele SUA, Joseph Biden, a salutat, miercuri, cu ocazia summitului din orașul american San Francisco, prezența omologului său chinez, Xi Jinping, la reuniunea Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), pledând pentru evitarea unei situații în care competiția bilaterală ar degenera spre un conflict, în timp ce liderul de la Beijing a propus evitarea protecționismului și avansarea relațiilor cu Washingtonul.
”Domnule președinte, mă bucur să vă revăd. Am petrecut multe ore împreună în ultimii 10-12 ani. (…) Ne-am întâlnit ultima dată în Bali, anul trecut. Între timp, reprezentanții echipelor noastre au avut discuții importante asupra unor probleme relevante pentru națiunile noastre și pentru întreaga lume. Dar, ca întotdeauna, nu există o alternativă mai bună decât discuțiile față în față. Discuțiile noastre au fost de fiecare dată directe și sincere, am apreciat mereu acest lucru. Domnule președinte, ne cunoaștem de mult timp. Nu am fost mereu de acord, ceea ce nu este surprinzător, dar întâlnirile noastre au fost mereu deschise, simple și utile. Nu am avut niciodată dubii asupra atitudinii deschise a dumneavoastră. Acord o mare valoare conversațiilor noastre, întrucât cred că este foarte important ca dumneavoastră și cu mine să ne înțelegem unul pe celălalt mai clar, ca de la lider la lider, pentru a nu exista interpretări greșite sau erori în comunicare”, i-a spus președintele Biden lui Xi Jinping cu ocazia întâlnirii desfășurate în Woodside, California.
Președintele SUA a pledat pentru avansarea relațiilor cu Beijingul în domeniile de interes comun și în problemele globale. ”Trebuie să se asigurăm că, în relațiile bilaterale, competiția nu ajunge la conflict, trebuie să gestionăm responsabil competiția. Aceasta este dorința Statelor Unite și ceea ce intenționăm să facem. Avem și responsabilitatea față de cetățeni și față de întreaga lume să colaborăm când este în interesul comun de a face acest lucru. Problemele critice cu care lumea se confruntă, de la modificările climatice, la contracararea traficului de droguri și la situația inteligenței artificiale necesită eforturile noastre comune”, a subliniat Biden.
Președintele Chinei, Xi Jinping, a denunțat tendințele protecționiste și a exprimat speranța că va ajunge cu omologul său american la acorduri asupra ”problemelor strategice” din relațiile bilaterale și asupra ”problemelor majore” care afectează pacea mondială și dezvoltarea.
”S-au întâmplat multe lucruri de la ultima noastră întâlnire din Bali. Lumea a depășit pandemia, dar rămâne sub impactul imens al acesteia. Economia globală își revine, iar impulsul său rămâne slab. Rețelele industriale de aprovizionare rămân sub amenințarea întreruperilor, iar protecționismul este în creștere. Toate acestea sunt probleme grave. Relațiile dintre China și Statele Unite, care încă sunt cele mai importante relații bilaterale din lume, ar trebui impulsionate, ținând cont de intensificarea transformărilor globale. Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să fie în beneficiul ambelor popoare și să îndeplinească responsabilitățile noastre în sensul progresului omenirii”, a declarat Xi Jinping.
Președintele Chinei a admis că sunt probleme în relațiile cu SUA, dar a cerut intensificarea cooperării și depășirea disensiunilor de natură politică, militară și comercială.
”Relațiile dintre China și SUA nu au fost ușoare în ultimii 50 de ani și se confruntă permanent cu diverse probleme. Dar au continuat să avanseze, în pofida fluctuațiilor. Pentru două națiuni mari precum China și Statele Unite, întoarcerea spatelui unul alteia nu este o opțiune. Este nerealist ca o parte să o remodeleze pe cealaltă, iar conflictele și confruntările ar avea consecințe extinse pentru ambele părți. Eu cred în continuare că o competiție majoră între țări nu trebuie să fie actuala tendință predominantă și nu poate soluționa problemele dintre China și SUA sau problemele globale. Lumea este suficient de mare pentru succesul ambelor țări, iar succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă. Este o percepție obiectivă faptul că SUA și China sunt diferite din punct de vedere istoric, cultural, la nivel de sisteme sociale și direcții ale dezvoltării. Cu toate acestea, atât timp cât se respectă una pe cealaltă, pot coexista în pace, pot avansa cooperarea și vor putea să depășească diferențele, găsind calea corectă pentru a se acomoda una cu cealaltă. Cred într-un viitor promițător în relațiile bilaterale”, a afirmat Xi Jinping.
Foto: Profimedia
Citește și: