Înainte de criza financiară, companiile multinaționale, chiar și cele din România, erau dispuse să ofere salarii foarte mari pentru a avea cei mai buni angajați, mai ales în funcțiile de conducere. În prezent însă, lucrurile nu mai stau deloc așa.
„În 2008, înainte de debutul crizei financiare, un manager de top câștiga în jur de 100.000 de euro pe lună. Era un britanic care a fost adus la noi în țară pentru a munci la o multinatională. În prezent, salariile oferite sunt mult mai mici. Pe același post, la aceeași firmă, în prezent, ar avea cel mult 10.000 de euro pe lună”, a explicat pentru gândul Elena Antoneac, global mobility manager, PIRGROUP Romania, companie specializată în relocarea angajaților expați veniți să muncească în multinaționalele din România.
Potrivit acesteia, cele mai mari salarii oferite expaților veniți să muncească la multinaționalele din România sunt în domeniul serviciilor.
Un salariu de milioane de euro pe an
Salariile au rămas însă la fel de mari în țările cu un grad mare de periculozitate. De exemplu, un top manger care lucrează într-o multinațională din Brazilia poate câștiga și câteva de milioane de euro pe an.
„În Brazilia nivelul de securitate este destul de scăzut și de aceea piața din Brazilia a reușit să vină cu ceva în plus pentru că a trebuit să compenseze faptul că viața acolo nu este foarte ușoară. Ai nevoie de un nivel de securitate mai ridicat”, a mai spus Antoneac.
În Europa, cele mai mari salarii sunt plătite de multinaționalele din Elveția, un salariul depășește 10.000 euro pe lună. În general, cele mai mari salarii pentru top manageri sunt în companiile de IT și telecomunicații.
Elena Antoneac a fost invitata emisiuniiZF LIVEde marți, unde a vorbit despre felul în care sunt recrutați mercenarii din business de cele mai mari companii din lume. Aici puteți urmări emisiunea.