Cererea suplimentară pentru obligațiuni emise de România, generată de includerea acestora într-un indice al JPMorgan pentru piețele emergente, va fi limitată, întrucât investorii și-au majorat deja deținerile cu 3,5 miliarde de dolari până în ianaurie, apreciază analiștii băncii americane, informează Mediafax.
JPMorgan estima că măsura urma să atragă noi investiții de 2 miliarde de dolari în titluri românești, ca urmare a includerii începând, de la 1 martie, a trei tipuri de obligațiuni românești, denominate în lei, în indicele GBI-EM, se arată într-o notă de cercetare a băncii, citată de Bloomberg.
„Investitorii și-au crescut deja expunerea pe obligațiunile României și ne așteptăm ca cererea suplimentară rezultată de pe urma includerii în indice să fie limitată. Eventuala includere a altor obligațiuni ale României, în funcție de lichiditate, ar putea spori cererea”, notează analiștii JPMorgan.
Obligațiunile României denominate în lei și moneda națională au evoluat pozitiv începând din ianuarie, după ce JPMorgan a anunțat că trei tipuri de titluri românești sunt eligibile pentru includerea în indice. De asemenea, 11 tipuri de titluri românești sunt eligibile pentru intrarea într-un indice al Barclays pentru piețe emergente, potrivit analiștilor Societe Generale.
Leul s-a apreciat cu 2,1% față de euro în acest an, pe locul șapte ca evoluție în rândul a peste 20 de monede din țări emergente urmărite de Bloomberg. Randamentul obligațiunilor României cu scadență în 2016 a coborât la 5,73% la o licitație la mijlocul lunii februarie, față de 6,03% la o emisiune cu maturitate similară pe 10 ianuarie.
Deținerile investitorilor străini de datorie emisă de România au ajuns în februarie la 20%, de la 5% în noiembrie, potrivit JPMorgan.
Interesul sporit din partea investitorilor a ajutat Ministerul Finanțelor să împrumute suma record de 11,3 miliarde de lei în ianuarie, în monedă locală, pe lângă vânzarea de obligațiuni de 503 milioane de euro de asemenea pe piața românească. Guvernul a împrumutat și în februarie mai mult decât avea planificat, 4,03 miliarde de lei, față de 3,7 miliarde de lei. Pe piețele internaționale, România a atras în februarie 1,5 miliarde de dolari.
Obligațiunile în lei ale României cu scadență în octombrie 2015, ianuarie 2016 și iulie 2017 sunt eligibile pentru a fi incluse în componența indicelui JPMorgan pe parcursul unei perioade care se încheie în mai, potrivit unei note JPMorgan.
Ponderea finală anticipată în indicatorul GBI-EM Global Diversified este de 0,87%. În prezent, ponderea României este de 0,29%, a declarat un purtător de cuvânt al JPMorgan, ca răspuns la întrebări transmise de Bloomberg.
JPMorgan a revizuit în urcare estimarea de creștere economică pentru România în ace