Compania japoneză a prezentat marți o propunere de reorganizare a activităților de producție dintr-o serie de țări europene, prin care intenționează să își îmbunătățească operațiunile.
„Mediul economic dificil, accizele mari și comerțul ilicit cu produse din tutun au dus la scăderea volumului de vânzări în mai multe țări cheie din Europa. La acestea se adaugă necesitatea de a ne conforma cu cele mai recente schimbări legislative din domeniu, precum varianta revizuită a Directivei EU pentru Produsele din Tutun (TPD2). Toate acestea ne-au determinat să ne reanalizăm activitățile de producție”, se arată în comunicatul companiei japoneze.
JTI propune închiderea unităților din Lisnafillan (nordul Irlandei) și Wervik (Belgia) și mutarea producției de țigări și tutun în alte fabrici din Europa, posibil în România și Polonia. Producția de la fabrica din Tier (Germania), cu excepția produselor destinate companiei americane Ploom, ar urma să fie de asemenea relocată în cadrul programului de restructurare.
Planul de restructurare, care va afecta aproximativ 1.100 de angajați din statele membre UE, ar urma să se desfășoare în mai multe etape, iar procesul de închidere a unităților de producție va fi implementat între 2016 și 2018.
Detaliile financiare vor fi prezentate ulterior, după consultări cu reprezentanții angajaților și cu autoritățile europene, potrivit comunicatului.
JTI este membră a grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun. JTI comercializează mărci precum Winston, Camel și Mild Seven. Portofoliul companiei include și mărcile internaționale Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie of London, Glamour și LD.
JTI a fost prima companie multinațională de tutun care a început să producă în România, în 1994, la un an după ce a început activitățile locale prin importul țigaretelor Camel produse în Germania. JTI România are aproximativ 1.000 de angajați.