Judecătorul din procesul Apple contra Samsung de la tribunalul din San Jose, California, unde Apple a câștigat în acest an despăgubiri de 1 miliard de dolari de la rivalul său sud-coreean a făcut un ultim apel pentru „pace mondială” între cei doi giganți de pe piața IT, informează Mediafax, citând Financial Times.
După peste trei ore de discuții la un apel privind decizia anterioară, judecătorul Lucy Koh a întrebat avocații celor două părți: „Când se va termina cazul ăsta?”.
Întrebarea a stârnit râsete în rândul persoanelor aflate în sală, printre care mulți jurnaliști care au scris despre disputa dură a Apple și Samsung în tribunale din întreaga lume.
„Nu glumesc. Am spus-o tot timpul. Cred că este timpul pentru pace mondială. Dacă există o modalitate prin care această curte poate facilita un astfel de rezultat, aș vrea să încerc. Cred că ar fi bine atât pentru consumatori, cât și pentru industrie”, a spus Koh.
Avocatul Samsung, Charles Verhoeven, a afirmat că producătorul sud-coreean este „dispus să discute”, în pofida unor comentarii în sens contrar ale conducerii Samsung în ultima perioadă.
„Mingea este în terenul lor”, a spus el, referindu-se la Apple.
Reprezentantul Apple, avocatul Harold McElhinny, a afirmat că despăgubirile de 1 miliard de dolari reprezintă doar o atenționare și a afirmat că justiția trebuie să stabilească o limită care să „schimbe comportamentul” părților în sala de tribunal.
Pentru Samsung, Verhoeven s-a folosit de retorica fostului șef al Apple, Steve Jobs, declarând că producătorul iPhone a creat intenționat un „război termonuclear la nivel global, în încercarea de a concura în tribunale și nu pe piață”.
Avocatul a acuzat Apple că a folosit o interdicție preliminară împotriva unor produse Samsung pentru a transmite retailerilor că nu pot vinde niciunul dintre smartphone-urile companiei sud-coreene.
Într-un interviu acordat Bloomberg, directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat că disputa cu Samsung este „neplăcută”, întrucât Apple este și un client foarte important al Samsung pentru componente necesare producției iPhone, inclusiv procesorul.
„Urăsc litigiile. Pur și simplu le urăsc. Ceea ce am vrea, într-o lume perfectă, ar fi ca fiecare să-și inventeze propriile chestii. Ne place foarte mult competiția”, a spus el.
După multe încercări de a ajunge la un acord cu Samsung, Apple a considerat că nu are altă variantă decât justiția, a spus el.
„Am încercat oricare altă variantă. Sper ca aceasta să funcționeze pe termen lung”, a spus el.
Justiția americană a publicat, înaintea audierii, detalii ale unui acord amiabil recent între Apple și HTC, prima astfel de înțelegere a Apple cu un producător de smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android. Acordul este văzut de unii analiști ca un semn că Apple ar putea accepta înțelegeri și în alte litigii privind patentele.