Prima pagină » Economic » Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: „Privesc cu îngrijorare impactul măsurilor fiscale. Vacile care dau lapte trebuie ocrotite, nu împovărate”

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: „Privesc cu îngrijorare impactul măsurilor fiscale. Vacile care dau lapte trebuie ocrotite, nu împovărate”

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica:

Karoly Borbely, director general al Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, scrie într-o postare pe LinkedIn că, în momentul de faţă, sunt în curs investiţii de miliarde de euro în sectorul energetic românesc (fără precedent în ultimii 10 ani), care pot fi afectate în mod negativ.

Finanţarea va fi mai scumpă, ratingul va scădea, capitalizarea bursieră va fi afectată şi ea etc. Sunt efecte des întâlnite după apariţia ştirilor de acest fel”, spune el după publicarea OUG austerităţii prin care se vrea reintroducerea taxei pe construcţii speciale care ar afecta în principal companiile din energie,

Teoria şi practica economică ne arată că „vacile care dau lapte trebuie ocrotite, nu împovărate”.

Privesc cu îngrijorare impactul măsurilor fiscale, deocamdată aflate în dezbatere publică, asupra mediului de business în general şi asupra principalelor companii ale statului, plătitoare de dividende, cu un procent de aproximativ 24% din capitalizarea BVB.

În momentul de faţă, sunt în curs investiţii de miliarde de euro în sectorul energetic românesc (fără precedent în ultimii 10 ani), care pot fi afectate în mod negativ. Finanţarea va fi mai scumpă, ratingul va scădea, capitalizarea bursieră va fi afectată şi ea etc. Sunt efecte des întâlnite după apariţia ştirilor de acest fel.

Borbely: Investițiile trebuie să continue

Hidroelectrica, anul acesta, a demarat contracte de 255 milioane euro, iar în 2025 vom continua cu investiţii de peste 800 milioane euro pentru consolidarea activelor core prin retehnologizare, mentenanţă, modernizare, dar şi achiziţii de capacităţi de stocare pe baterii şi regenerabile.

  • Consolidarea principalelor companii ale statului în sectorul energetic (şi nu numai) din ultimii ani trebuie să continue, la fel şi dezvoltarea pieţei de capital din România.
  • Principalele sectoare care aduc valoare adăugată exporturilor şi implicit în PIB trebuie tratate cu prioritate şi susţinute, deoarece principalii parteneri comerciali din Europa suferă şi ei. Şantierele pentru dezvoltarea infrastructurii deschise în ţară trebuie să-şi continue activitatea, impactul pe verticală şi orizontală fiind foarte important.
  • Sunt convins că, până la urmă, deciziile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi luate cu celeritate, fără să afecteze motoarele de bază ale economiei, cu impact pozitiv în creşterea PIB.
  • Majoritatea statelor UE sunt în suferinţă, deficitele bugetare sunt mari peste tot, efectul pandemiei asupra economiilor statelor membre nu a fost oprit. Competitivitatea economiei europene suferă serios. Se discută creşterea fără precedent a programelor de susţinere şi dezvoltare a principalelor sectoare economice, cum ar fi industria auto (vezi raportul Draghi).
  • Nu este uşor să restructurezi şi să găseşti deciziile corecte în vederea redresării economice şi reducerii deficitului bugetar. Sunt „găuri negre” care trebuie închise, iar planul de redresare trebuie să fie predictibil şi multianual.

Rămânem optimişti. Dezvoltarea economiei româneşti trebuie să continue, potenţialul fiind uriaş. Este păcat să stricăm ceea ce am construit în ultimii ani. Semnalele trimise de la firul ierbii trebuie analizate foarte serios, încheie Borbely.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele