Kazahii de la Rompetrol i-au semnalat marți ministrului Economiei, Varujan Vosganian, „problema lipsei de restricții pentru importul pe piața românească de produse petroliere din Republica Serbia” care le va face mai competitive din punct de vedere al prețului, se arată într-un comunicat transmis de minister.
Delegația Rompetrol Group, parte a Kaz Munai Gaz, a arătat că în urma intrării în vigoare a unui acord semnat de Comisia Europeană și Serbia pentru promovarea comerțului bilateral, „produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piața românească în luna aprilie sau mai 2013 cu prețuri mult mai mici, din cauza prețurilor și costurilor reduse practicate în țara vecină”.
Potrivit Rompetrol, „cele mai afectate țări ar fi, pe lângă România, Slovenia și Bulgaria”, se mai arată în document.
Vosganian a precizat că problema prețurilor mici ale produselor provenite din afara Uniunii Europene este dezbătută în prezent de Comisie, în cadrul Consiliului de Competitivitate. În prezent există unele propuneri legate de fixarea unui preț minim de intrare în spațiul UE, în care să fie incluse costurile „ca și cum acestea ar fi fost fabricate în UE, costuri legate de mediu sau de alte cerințe de natură tehnologică”.
Vosganian: Opinia publică ar putea avea o reacție favorabilă prețurilor mici
„Ministrul Vosganian a semnalat, însă, reprezentanților Rompetrol că ar putea apărea o reacție favorabilă a opiniei publice, în general, față de prețurile mai mici practicate de companiile sârbești”, transmite ministerul.
Vosganian s-a angajat totodată să discute și cu celelalte companii petroliere prezente în România pentru a formula un punct de vedere comun care să fie prezentat Comisiei.
La începutul anului 2010, UE a semnat un acord cu Serbia pentru instituirea progresivă a unei zone bilaterale de liber schimb pe o durată de ce mult șase ani de la data intrării în vigoare. Practic au fost eliminate taxele vamale la export precum și orice restricții cantitative.
În 2012, valoarea totală a importurilor din Serbia s-a ridicat la 122,5 milioane de euro, în timp ce exporturile României în Serbia au fost de 313,4 de milioane de euro.