Prima pagină » Economic » Kremlinul a avut CONTROL asupra lucrărilor pe segmentul bulgar al gazoductului Turkish Stream

Kremlinul a avut CONTROL asupra lucrărilor pe segmentul bulgar al gazoductului Turkish Stream

Kremlinul a avut CONTROL asupra lucrărilor pe segmentul bulgar al gazoductului Turkish Stream

Informații obținute din email-urile unor politicieni ruși arată că Președinția Rusiei, prin intermediul unor companii ruse și belaruse, a avut control total asupra proiectului de construire a gazoductului ”Turkish Stream”, prin Bulgaria, în perioada 2019-2021, conform publicației Capital, citată de site-ul Euractiv.com.

Guvernul fostului premier Boiko Borisov a susținut că proiectul de construire a segmentului bulgar al gazoductului ”Turkish Stream” a fost în totalitate sub controlul autorităților bulgare, însă documente obținute de publicația Capital arată influența Kremlinului.

Email-uri ale politicienilor ruși Alexander Babakov și Evgeny Zobnin, din perioada 2018-2020, evidențiază controlul Kremlinului asupra proiectului ”Turkish Stream”, care traversează zone din Rusia, Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Aceasta va rămâne singura conductă care va transporta gaz din Rusia spre spațiul Uniunii Europene începând din 2025.

Autoritățile bulgare au organizat prima licitație în 2019, fiind câștigată de consorțiul saudit Arkad, iar contractul a fost finalizat după vizita președintelui Vladimir Putin în Arabia Saudită, în același an. Grupul saudit Arkad a transferat controlul asupra lucrărilor părții ruse și a numit firme subcontractate. În noiembrie 2019, a fost semnat un acord privind administrarea lucrărilor, iar Rusia a achitat Arabiei Saudite compensații de 50 de milioane de dolari, respectiv 35 de milioane de dolari.

În 2020, companii din Rusia și Belarus au inițiat lucrările în Bulgaria, cu aprobarea companiei de stat Bulgartransgaz.

În documentația licitației, Arkad nu a prezentat firmele subcontractate, astfel că participarea companiilor ruse și belaruse a fost aprobată de autoritățile bulgare. Lucrările au fost finalizate extrem de rapid, în mandatul Guvernului Boiko Borisov.

Rugată să comenteze situația, Comisia Europeană a transmis site-ului Euractiv că nu a primit nicio plângere și că în acest moment nu efectuează nicio investigație.

”În conformitate cu reglementările UE și cu principiul transparenței, informarea despre achiziția publică a fost publicată în Jurnalul oficial al Uniunii Europene pe 26 decembrie 2018 (…) și în Jurnalul licitațiilor”, a comunicat Comisia Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul german: Scholz și Zelenski au discutat despre situația din Ucraina și despre continuarea dialogului pentru o ”SOLUȚIE DE PACE”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și