La acest produs esențial, prețurile au scăzut și cu 14% în ultimele șase luni. Câți litri poate achiziționa un român cu salariul său

La acest produs esențial, prețurile au scăzut și cu 14% în ultimele șase luni. Câți litri poate achiziționa un român cu salariul său
În primele șase luni ale anului în curs, în urma colectării datelor despre prețurile benzinei din 42 de țări europene, în 39 dintre acestea, costurile de achiziție ale acestui tip de carburant au fost în medie mai mici decât anul trecut, iar în România, prețul s-a diminuat chiar și cu 14% / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 30/07/2020, 10:39
Actualizat: 30/07/2020, 12:07

În primele șase luni ale anului în curs, în urma colectării datelor despre prețurile benzinei din 42 de țări europene, în 39 de state, costurile de achiziție ale acestui tip de carburant au fost în medie mai mici decât anul trecut, iar în România, prețul s-a diminuat chiar și cu 14%.

Pe lângă locul III în topul ieftinirii benzinei ocupat de țara noastră, cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat în Bosnia și Herțegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) și în Macedonia (−12,5%), potrivit datelor culese de echipa Picodi.com.

Reduceri puțin mai mici au fost înregistrate în Austria (−10,1%), în Franța (−8,8%) și în Grecia (−7,5%).

În contrapartidă, în Rusia, prețul benzinei a crescut cu 0,8% față de anul trecut, iar în Belarus carburanții s-au scumpit cu până la 12,4%.

Un român poate achiziționa 672 de litri de benzină cu un salariu mediu

Potrivit celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie al unui român este de 5.201 de lei brut (3.182 de lei net). Ca atare, susțin experții, salariul mediu din România permite achiziționarea a 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 în clasament).

Mai sus în clasament față de români se află țări precum Germania (1.938 litri) și Cehia (881 litri). Pe de altă parte, Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) și Turcia (484 litri) s-au clasat în partea inferioară a clasamentului față de România.

De cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura rușii. Acolo, susțin specialiștii, prețul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenți, în timp ce olandezii plătesc cel mai scump, și anume 1,58 euro pe litru.

Pentru al doilea an la rând, Elveția și Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină și salariu mediu pe economie din Europa. Salariul mediu le permite locuitorilor acestor țări să cumpere 3795, respectiv 3320 de litri de benzină pe an. Danemarca se află și ea pe podium cu 2484 de litri.

Ultimele 3 locuri sunt ocupate de Moldova, Ucraina și Albania unde salariul mediu permite achiziționarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe an.

Clasamentul mondial al benzinei

Cercetarea realizată de sursa citată relevă totodată că, în Arabia Saudită, Qatar și Kuweit cu salariul mediu se pot cumpăra de la 5.112 la 8.210 de litri de benzină.

„Kuweitienii își permit cu 139 de litri de combustibil mai puțin în comparație cu anul trecut. Pe de altă parte, locuitorii din Arabia Saudită și Qatar vor putea cumpăra cu 4.933, respectiv 1.602 de litri de carburant mai mult în anul 2020”, scriu experții.

Cea mai rea situație este înregistrată în Cuba, unde salariul mediu ajunge numai pentru 28 de litri de benzină (cu o creștere de doi litri față de anul trecut). În ciuda faptului că Tadjikistanul și Zambia se află în partea inferioară a clasamentului împreună cu Cuba, locuitorii acestor țări pot cumpăra cu până la de șapte ori mai mult combustibil decât cetățenii Insulei Caraibe, adică 151 și, respectiv, 219 litri.

Mult petrol produs, nu înseamnă neapărat o cantitate mai mare de benzină achiziționată

Statisticile spun că Nigeria produce cel mai mult petrol din Africa. În ciuda faptului că are unul dintre cele mai mici prețuri la benzină din lume (0,31 euro), salariul mediu relativ mic, de 165 euro, nu le permite nigerienilor să cumpere prea mulți litri de benzină, doar 539. La fel se întâmplă în paradisul european al petrolului, Rusia. În țara care este al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, cu un salariu mediu, se pot cumpăra numai 919 litri.

„Interesantă este însă situația din Venezuela. În această țară sud-americană au fost introduse limite de achiziționare a numai 120 de litri de combustibil pe lună, pe cap de locuitor, la un preț de aproximativ 0,023 euro pe litru.

Peste această limită se poate cumpăra la prețul «de piață», adică 0,45 €/litru și doar la 200 de stații din țară. Calculele noastre arată că salariul mediu din Venezuela este suficient pentru numai 148 litri de benzină (120 litri de combustibil subvenționat și 28 litri de combustibil cu costuri complete)”, explică experții.

În acest studiu au fost utilizate cele mai recente date ale salariilor medii, publicate pe site-urile web ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Prețurile medii ale benzinei pentru prima jumătate a anului 2020 în peste 100 de țări din întreaga lume provin de pe globalpetrolprices.com și alte surse locale.

Pentru a obține numărul de litri de benzină, sursa citată a împărțit salariul mediu net la prețul mediu pe litru de benzină. Pentru conversie a fost utilizată media cursurilor valutare din ultimele 90 de zile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri