O bună parte din apa care ajunge la robinetele bucureștenilor este tratată la stația Arcuda, cea mai mare dintre cele trei stații de tratare a apei potabile ale Apa Nova București.
Situată la 20 de kilometri de București, stația a fost înființată în urmă cu peste 130 de ani, cu scopul de a produce apă potabilă pentru o parte dintre locuitorii Capitalei. Apa brută din râul Dâmbovița este preluată prin canalul de aducțiune Brezoaiele-Arcuda și, în urma unui întreg proces, apa este tratată pentru a deveni potabilă. Decantarea apei are loc în patru decantoare lungi, care se întind pe o suprafață de 12 hectare. Filtrarea se realizează cu ajutorul a 42 de filtre rapide.
Puțini sunt însă cei care cunosc faptul că în cadrul stației Arcuda, care se întinde pe 136 de hectare, există o suprafață ecologică, de aproape 90 de hectare. În urma unui studiu comandat de Apa Nova, s-a dovedit că aici există specii protejate – la nivel național și european – de floră și faună. Este vorba de trei habitate incluse în Directiva Habitate – Rețeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000.
Trifoiul cu patru foi și otrățelul – o specie de plantă carnivoră sunt doar două dintre speciile de plante pe protejate care există la Arcuda.
Pe o suprafață de 136 de hectare, Arcuda adăpostește galerii de salcie și de plop, vegetație acvatică submersă și emersă, pajiști întinse, plantații de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile și amfibieni.
Realizat de echipe de cercetători de la Universitatea București, Universitatea Iași și Asociația Grădinilor Botanice din România, studiul a presupus o investiție de 30.000 de euro și s-a întins pe o durată de doi ani. &n
„Suntem preocupați ca impactul acțiunilor noastre să fie redus. O apă sanitar sănătoasă nu poate veni decât dintr-un mediu protejat. Am realizat că la Arcuda există o comoară naturală deosebită. Mediul este foarte generos, el s-a păstrat. Așa ne-a venit ideea și am cerut acest studiu. Studiul ne-a dovedit ceea ce am bănuit, iar rezultatele lui ne-au uimit pe toți. S-a dovedit că aici există trei habitate protejate la nivel european, ele fac parte din directiva europeană. Există nouă specii de plante protejate la nivel național și european. Sunt locuri unde ele au dispărut, la Arcuda ele există. Sunt șase specii de amfibieni și reptile, toate dovedesc că există o simbioză perfectă între apă, mediul natural și că acțiunile noastre sunt cu atenție pentru mediu”, a declarat pentru gândul Oana Ranetti, specialist Relații Publice Apa Nova București, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei.
Studiul de identificare a biodiversității biologice comandat de Apa Nova a fost realizat de specialiști de la Universitatea București, Facultatea de Biologie, Universitatea din Iași și Asociația Grădinilor Botanice din România, cercetarea fiind coordonată de profesor doctor Anca Sârbu, președinte al Asociației Grădinilor Botanice.
Un grup de studenți de la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor și de la Facultatea de Hidrotehnică, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, precum și de la Universitatea Ecologică au vizitat joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Stația de tratare a apelor Arcuda.
Grupurile de elevi și studenți, dar și orice persoane interesate de speciile de floră și faună rare pot solicita Apa Nova București programarea și organizarea unui tur gratuit de vizitare a zonelor de biodiversitate din stația Arcuda.