La doi ani de la ridicarea embargoului impus de Rusia, firmele românești nu pot exporta carne de pasăre
Firmele românești din industria alimentară nu pot exporta produse pe piața Rusiei, chiar dacă autoritățile ruse au ridicat, încă din iulie 2011, embargoul impus României la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de păsări vii, ouă, și carne de pasare.
Comisarul european Dacian Cioloș îi îndemna pe producătorii agricoli români, în septembrie anul trecut, în cadrul unei conferințe „Mediafax Talks about Agriculture”, să valorifice oportunitățile de export pe piețele din afara Uniunii Europene, menționând și Rusia.
El a arătat atunci că acordurile comerciale de liber schimb încheiate sau în curs de negociere de către UE cu țări cum ar fi Rusia, Coreea de Sud, Japonia, Ucraina, Canada, țările arabe din Africa de Nord presupun și facilități pentru exporturile agricole, ceea ce înseamnă că nu se percepe de către acestea taxă pentru produsele europene.
Cu toate acestea, firmele românești nu pot ajunge în Rusia cu produse precum păsările vii, ouă, carne de pasăre și produse din carne de pasăre, pentru că autoritățile sanitare veterinare ruse consideră că acestea nu îndeplinesc cerințele legislației din cadrul Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.
Rusia a ridicat, în iulie 2011, embargoul impus la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de păsări vii, ouă, și carne de pasare.
În noiembrie anul trecut, inspectori veterinari ruși au venit în România, într-o misiune de audit, la mai multe firme din domeniul alimentar, pentru a vedea dacă acestea îndeplinesc toate condițiile pentru a exporta carne pe piața rusă. Nici una dintre firmele evaluate nu a indeplinit condițiile impuse de partea rusă, potrivit Economica.net.
Livrările românești de carne si produse procesate din carne de porc au fost sistate în 2003, după ce România a recurs la vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.